KLIMA

Rødt farenivå for Veslemannen — beboerne må evakueres igjen

NVE har igjen satt opp farenivået i Veslemannen (rødt område) til rødt.
NVE har igjen satt opp farenivået i Veslemannen (rødt område) til rødt. Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix
21. sep. 2018 - 17:07

Farenivået økes igjen til rødt ved fjellet Mannen, melder NRK. Dermed må folk i området evakueres for åttende gang siden 2014.

Vakthavende geolog Ingrid Skrede i NVE sier at det er målt store bevegelser i fjellpartiet og at de øker selv ved små nedbørsmengder. Nå er det meldt en del nedbør fram mot midnatt og økende mengder utover natten.

– På bakgrunn av dette setter vi opp farenivået til rødt, sier hun på NVEs nettsider.

– Det er slitsomt for innbyggerne med så mange evakueringer, men vi visste tidligere i dag at det kunne bli rødt nivå, sier ordfører Lars Olav Hustad i Rauma kommune til NRK.

Overvåkes døgnkontinuerlig

følge NVE er det målt 4 centimeters bevegelse i døgnet i den øvre delen av det aktive fjellpartiet og litt under 1 centimeters bevegelse i den nedre delen.

Veslemannen er det aktive partiet av det ustabile fjellpartiet Mannen i Rauma i Møre og Romsdal. Det siste året har Veslemannen forskjøvet seg mer enn to meter. Den nedre delen av partiet har flyttet seg 20 centimeter. 

Fjellpartiet overvåkes døgnkontinuerlig av NVE ved hjelp av radar og wire-ekstensometre.

Torsdag i forrige uke var også beboerne evakuert. Da gikk det flere skred og steinsprang fra Veslemannen. Det største skredet hadde et volum på mellom 1.000 og 2.000 kubikkmeter. Totalt volum på Veslemannen er 120.000-180.000 kubikkmeter, noe som utgjør rundt 1 prosent av det totale volumet av Mannen.

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.