OFFSHORE

Rocknes slepes neste uke

Skipseksperter er fortsatt undrende til hvordan Rocknes kunne kantre i løpet av svært kort tid, selv om det gikk på grunn og fikk store flenger i skroget.

Sjøforklaringen i Bergen mandag kan forhåpentlig kaste lys over kullseilingen. Jebsen Management har offentliggjort tegninger av skipet, laget i forbindelse med ombyggingen i fjor. De viser at det er store rom mellom skipssiden og lasttankene der blant annet flere ballasttanker ligger.

Det nederlandske selskapet Smit er engasjert av rederiet til bergingsoperasjonene. De skal taue skipet opp ned. Slepet kan ta et par dager.

Fredag ble flengene i skroget og ballasttanker sveiset igjen og luft pumpes inn i tanker for å stabilisere skipet. I helgen fortsetter forberedelsene til slep til CCB-basen. Der vil skipet legges i ro på bunnen og dykkere kan gå i gang med å søke etter de savnede.

Kystverket er ansvarlig for å godkjenne prosedyrer som ivaretar sikkerheten for personer og for å minske miljøbelastningen.

Dykkeoperasjoner i vraket er vanskelig og farlig der skipet nå ligger.

Grunne ikke meldt inn

Fredag ble det også klart at grunnen som etter all sannsynlighet ble truffet av Rocknes, ikke ble meldt inn og offentliggjort gjennom EFS - Etterretning for Sjøfarende. Grunnen ble funnet og oppmålt av Sjøkartverket i 1997. Kystverket krever en forklaring på hvorfor dette ikke ble gjort.

Kystverkets loser bruker sjøkart i forbindelse med sin opplæring og godkjenning som los. For å holde seg løpende orientert har losene og Kystverkets andre navigatører kart og følger endringer i ledene primært gjennom Etterretning for Sjøfarende. Alle endringer som er viktig for navigasjonen innmeldes i EFS.

Kystverket har nå fått en kopi av originalmålingen hvor den aktuelle grunnen ble bekreftet av Sjøkartverket i 1997. Grunnen kunngjøres som et nytt navigasjonsvarsel til skipsfarten.

Rocknes-tegning, snitt forfra: http://www.jebsens.com/images/General_Arrangement_3_4.jpg

General Arrangement Plan model: http://www.jebsens.com/images/1256-1-A05General_Arrangement_Plan-Model.jpg

General Arrangement 1: http://www.jebsens.com/images/General_Arrangement_1_4.jpg

General Arrangement 2: http://www.jebsens.com/images/General_Arrangement_2_4.jpg

General Arrangement 4: http://www.jebsens.com/images/General_Arrangement_4_4.jpg

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.