KLIMA

Risikonivået er hevet til kode rød

Mindre utbrudd fra vulkanen Bardarbunga. Flyselskapene er forberedt.

Et varselsskilt er satt opp på veien som fører til Bardarbunga-vulkanen på Island, etter kraftig seismisk aktivitet i området de siste dagene. Lørdag kommer det meldinger om at et lite utbrudd er i gang nordøst for vulkanen.
Et varselsskilt er satt opp på veien som fører til Bardarbunga-vulkanen på Island, etter kraftig seismisk aktivitet i området de siste dagene. Lørdag kommer det meldinger om at et lite utbrudd er i gang nordøst for vulkanen. Bilde: REUTERS
23. aug. 2014 - 20:33

Et mindre utbrudd startet nordøst for vulkanen Bardarbunga på Island lørdag. Meteorologer kan ikke utelukke et større utbrudd.

Risikonivået er lørdag hevet til kode rød, som er høyeste nivå.

– Et lite utbrudd er startet ved en sprekk nordøst for Bardarbunga, sier meteorolog Kristin Jonsdottir hos det islandske Meteorologisk institutt til ruv.is.

Jonsdottir vil ikke utelukke at det kan komme et større utbrudd. De siste dagene er det observert hyppige seismiske bevegelser under vulkanen Bardarbunga.

Les også: Her lager Airbus en askesky for å teste norsk teknologi

Samler data

Sprekken der utbruddet har funnet sted ligger under isbreen Dyngjujökull, som er en del av den store Vatnajökull-breen. Ifølge Islands Meteorologisk institutt er utbruddet mellom 150 og 400 meter under isen.

– Det er et pågående utbrudd under isbreen, sannsynligvis et lite utbrudd som ikke har klart å smelte islaget, sier meteorolog Theodor Hervasson ved instituttet.

Myndighetene har evakuert turister fra området rundt utbruddet.

Det er tidligere lagt ned flyforbud i et stort område rundt vulkanen, men lørdag sendte islandsk kystvakt ut et fly for å samle data.

Les også: På askejakt med Airbus-fly

– Godt forberedt

I april 2010 førte et utbrudd i vulkanen under Eyjafjallajökull til at flytrafikken over det meste av Europa ble lammet. Avinor mener at flybransjen er bedre rustet for å håndtere en lignende situasjon nå.

– En stor forskjell fra den store krisen i 2010, er at langt flere av flyselskapene nå har fly som er godkjent for å fly i områder med middels askekonsentrasjoner, sier leder Jan Gunnar Pedersen for underveistjenesten i Avinor Flysikring.

Bardarbunga er Islands største vulkanske system, som ligger under isdekket til breen Vatnajökull sørvest på Island. Forrige utbrudd var i 1910. Islands meteorologiske institutt målte mandag det kraftigste jordskjelvet i regionen siden 1996, og det er sterke tegn på at magma er i ferd med å røre på seg.

Les også:

Bli med inn i det kommende langdistanseflyet til SAS

Snart skal det pussige Airbus-flyet feires

Her bygges flytypen Norwegian har bestilt 100 av  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.