OFFSHORE

Rimi-prosjekt på Ormen lange

Ormen Lange - den originale. Aker Kværner sikret seg kontrakt på nær en milliard kroner av 55 milliarder-kronersprosjektet.
Ormen Lange - den originale. Aker Kværner sikret seg kontrakt på nær en milliard kroner av 55 milliarder-kronersprosjektet. Bilde: Hydro

Sparepotensialet på Ormen Lange-kontrakten er ikke like stort. Kontrakten er nemlig på "bare" 950 millioner kroner i utgangspunktet. Aker Kvær er er imidlertid ikke i tvil om at deres måte å gjennomføre store prosjekter var med på å sikre kontrakten med Norsk Hydro på landanlegget til Ormen Lange.

Aker Kværner hevder at de vil kombinere sin brede erfaring med bygging av landbaserte prosessanlegg verden over med prosjekt- og gjennomføringskompetansen i konsernets norske ingeniørvirksomheter. Prosjektet vil benytte Aker Kværners modell for gjennomføring av store prosjekter. Denne gjennomføringsmodellen er altså brukt med suksess på Norsk Hydros suksessprosjekt Grane - en utbygging som oljeselskapet sier vil bli en milliard kroner billigere enn budsjettert.

- Nå skal vi sammen med Norsk Hydro bruke de neste 11 månedene til å optimalisere løsningen for det landbaserte prosessanlegget til Ormen Lange, sier Aker Kværners prosjektleder, Øystein Haukvik.

Anlegget skal bygges i Nyhamna i Aukra kommune i Møre og Romsdal.

Tidligprosjekteringen starter umiddelbart, ifølge en pressemelding fra selskapet. I tillegg til å utarbeide alt underlag for kontrakter for bygging av anlegget, skal Aker Kværner stå for innkjøp av utstyr og materialer - og assistere Norsk Hydro når det gjelder byggeledelse på land.

Ormen Lange-oppdraget varer helt til landanlegget står klart til produksjon i oktober 2007. Totalt arbeidsomfang er anslått til 1,2 millioner timer, eller om lag 700 årsverk.

Gassfeltet Ormen Lange ligger ca 120 km nordvest for Kristiansund. Feltet skal bygges ut med et undervanns produksjonsanlegg på 800-1 000 meters dyp, kombinert med et prosess- og eksportanlegg på land i Aukra kommune, Møre og Romsdal.

I tillegg til disse anleggene, omfatter Ormen Lange-utbyggingen også det mest omfattende gasseksportsystemet som hittil er bygget på norsk sokkel.

Samlede investeringer er beregnet til ca 55 milliarder norske kroner.

Feltet har en forventet levetid på mellom 30 og 40 år, og topproduksjonen kommer til å ligge rundt 20 milliarder kubikkmeter gass pr år. Det tilsvarer 20 prosent av forventet norsk gassproduksjonen i 2010.Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.