OLJE OG GASS

Riksadvokaten vil ettergå kvaliteten på Økokrims tiltaler etter Transocean-nederlaget

Vil også ettergå enkeltsaker.

Riksadvokaten varsler at han vil ettergå Økokrims etterfoskning og tiltaler framover, etter Transocean-saken. På bildet er Transocean-riggen Transocean Arctic.
Riksadvokaten varsler at han vil ettergå Økokrims etterfoskning og tiltaler framover, etter Transocean-saken. På bildet er Transocean-riggen Transocean Arctic. Illustrasjonsfoto: Helga Hansen
5. nov. 2018 - 10:28

Riksadvokaten varsler omfattende tilsyn med måten Økokrim etterforsker og påtaler straffesaker i kjølvannet av Transocean-nederlaget.

Transocean-saken var en straffesak mot to Transocean-selskaper og tre rådgivere, der Økokrim hevdet at det var unndratt ca. syv millioner kroner i skatt. Oslo tingrett frifant imidlertid samtlige tiltalte i juli 2014. Økokrim anket først deler av dommen, men trakk anken i januar 2016. De frikjente saksøkte på sin side Økokrim, og fikk etter hvert flere titalls millioner kroner i erstatning, etter dommer og forlik.

Riksadvokaten satte ned et eksternt granskingsutvalg, som skulle vurdere Økokrims håndtering av Transocean-saken, og i juni i fjor la utvalget fram en rapport med sterk kritikk av måten Økokrim hadde etterforsket skattesaken på.

Nå varsler Riksadvokaten altså at han framover vil ettergå Økokrims arbeid.

Vil gjennomgå enkeltsaker

Riksadvokaten skal føre tilsyn med hele instruksverket og saksbehandlingsrutinene til Økokrim og vil gå inn i flere enkeltsaker for å kontrollere kvaliteten på blant annet siktelser og tiltaler. Det framkommer i Riksadvokat Tor-Aksel Busch' oppsummering av den eksterne granskningen av Transocean-saken, ifølge Rett24.

– Riksadvokaten kommer både til å gjennomgå utvalgte enkeltsaker og undersøke hvordan tiltakene Økokrim har pekt på som en del av oppfølgingen av Transocean-saken er gjennomført, og hvordan det virker i praksis, sier assisterende riksadvokat Knut Erik Sæther.

Granskningsrapporten etter Transocean-saken – gigantsaken mot riggselskapet Transocean, også omtalt som norgeshistoriens største skatteunndragelsessak – forelå sommeren 2017 og har vært på høring.

Av oppsummeringen som Riksadvokaten har sendt justisministeren, framgår det at Økokrim har tatt flere grep for å bedre internkontrollen og kvalitetssikre straffesaksbehandlingen. Arbeidet pågår fortsatt, ifølge oppsummeringen.

«Riksadvokaten vil i større grad enn før følge opp utviklingsarbeidet i Økokrim, herunder de pågående prosesser det er vist til ovenfor. Det tas som ledd i dette sikte på å gjennomføre et omfattende tilsyn i løpet av 2019. (…) Som ledd i tilsynet vil Riksadvokaten vurdere hensiktsmessigheten av gjeldende regler og rutiner, og dessuten kontrollere etterlevelsen av reguleringene», skriver Riksadvokaten.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.