Riggselskapet snur om uvaksinerte ansatte

Transocean vil ikke lenger si opp ansatte som ikke vaksinerer seg.

Riggselskapet snur om uvaksinerte ansatte
Ledelsen i Transocean Norge ville si opp uvaksinerte ansatte. Nå har de snudd. Illustrasjonsfoto: Helge Hansen

I forrige uke sendte riggselskapet Transocean Norge ut en melding til sine ansatte, med beskjed om at de ville kreve vaksinering for å entre en rigg og at uvaksinerte ville miste jobben.

– De som har valgt å ikke gjøre dette, vil nok måtte finne seg annet arbeid. Effekten av smitte om bord er så dramatisk at vi som selskap ikke kan fortsette slik. Det første som kommer, er at de som er uvaksinert og smittet må bære den økonomiske konsekvensen selv, skrev Transocean, ifølge Aftenbladet/E24.

Nå skal selskapet ha snudd om vaksinering, skriver fagforeningen Industri Energi på sine nettsider

Klart krav 

Det kom sterke reaksjoner fra de ansatte og fagforeningene Safe og Industri Energi, på at Transocean ville kvitte seg med uvaksinerte ansatte. De mente ledelsen gikk altfor langt og meldte at de ville se på de juridiske aspektene ved å kreve vaksinering av ansatte. 

Nå skriver Industri Energi at ledelsen i Transocean Norge har sendt med en ny e-post til de ansatte i selskapet, hvor de skriver at de ønsker å presisere den tidligere meldingen om vaksinasjon:

«Foreløpig er vaksinasjon ikke obligatorisk i Norge. Din nåværende vaksinasjonsstatus vil ikke påvirke din utreise til våre rigger, og ditt ansettelsesforhold har ikke endret seg på noen måte».

Videre skriver ledelsen at den vil samarbeide med fagforeningene for å gi klare retningslinjer i framtiden.

Nestleder i Industri Energi-klubben Oljearbeiderforeningen i Transocean, Alexander Eliassen, mener det er presset fra fagforeningen som har fått ledelsen til å endre standpunkt.

– Kravet vårt har vært klart, nemlig at bedriften ikke kan kreve at de ansatte vaksinerer seg. Den må forholde seg til myndighetenes krav og kan ikke gå utover disse. Vi har hatt en rekke møter med bedriftsledelsen og krevd at de snur. Samtidig har vi fått full støtte fra forbundet sentralt, sier han til Industri Energi.

Det har ikke lykkes Teknisk Ukeblad å komme i kontakt med direktør Rune Kvål i Transocean Norge. 

Kvalifikasjonskrav

Hvorvidt det vil være lovlig å si opp ansatte som ikke vaksinerer seg, vil være en vurderingssak.  Som hovedregel kan arbeidsgiver verken spørre om arbeidstaker har tatt vaksine, om arbeidstaker har hatt korona eller be om at vaksinesertifikat fremlegges. 

Monica Seem er avdelingsdirektør i Avdeling for arbeidsmiljø og regelverk i Arbeidstilsynet. Hun forklarer i en e-post at det å være vaksinert kan bli ansett som et kvalifikasjonskrav til stillingen. Da kan det få følger for uvaksinerte arbeidstakere.

Arbeidstakere som er uvaksinerte når det er et kvalifikasjonskrav å være vaksinert kan omplasseres, eller i ytterste konsekvens sies opp.

Men det skal en del til for å kunne spørre de ansatte om vaksinestatus.

Les også