KRAFT

Rekordmange kraftkonsesjoner i fjor

Energiministeren slår tilbake mot kritikerne.

Aldri har det vært behandlet så mange konsesjonsøkander for kraftutbygging som i fjor, fortalte energiminister Ola Borten Moe på NHOs årskonferanse i Operaen i dag. (Foto: Scanpix)
Aldri har det vært behandlet så mange konsesjonsøkander for kraftutbygging som i fjor, fortalte energiminister Ola Borten Moe på NHOs årskonferanse i Operaen i dag. (Foto: Scanpix) Bilde: Varfjell, Fredrik
Øyvind LieØyvind LieJournalist
9. jan. 2013 - 12:19

På NHOs årskonferanse i dag tok energiministeren til motmæle mot de mange som har ment at behandlingen av kraftkonsesjoner går for tregt.

Han la fram nye tall som viser at det aldri er behandlet så mange konsesjoner som i 2012.

3.58 TWh

NVE ga i fjor konsesjoner for tilsvarende 3,58 TWh ny kraftproduksjon. I tillegg ble det sendt innstillinger til Olje- og energidepartementet (OED) om ytterligere 655 GWh og fattet vedtak om konsesjonsfritak for 187 GWh. Til sammen utgjør dette 4,42 TWh.

Samtidig ga OED endelig konsesjon som vil gi nesten 2,4 TWh ny kraftproduksjon. Dette omfattet konsesjon for 14 store vannkraftprosjekter, totalt tilsvarende drøyt 700 GWh.

For vindkraft ble det gitt konsesjon til 7 vindkraftanlegg på drøyt 1400 GWh. Det ble også gitt konsesjon til 23 små vannkraftverk, tilsvarende 250 GWh.

Les også: Her henger 1,5 meter is rundt en tynn kraftledning

Lite batteri

I tillegg til å legge fram de positive konsesjonsnyhetene, fulgte energiministeren også opp utspillet fra sin sjef statsminister Jens Stoltenberg, og advarte også mot å overdrive Norges mulighet som leverandør av balansekraft via strømkabler til kontinentet.

– Det er ventet at Tyskland alene skal ha installert 100 GW uregulerbar produksjoniskapasitet innen 2020. Til sammenligning er det totale produksjonskapasiteten i Norge, både uregulerbar og regulerbar, om lag 30 GW. Vi kan gi et bidrag, men vi må ikke overdrive størrelsen på det grønne batteriet, sa Moe.

Les også: Vil eksportere overskuddskraft som hydrogen

Ingen fribillett

Han mente LO-leder Roar Flåthen gjør “en viktig refleksjon” når han advarer mot at utenlandskablene kan gi for høy kraftpris for industrien i Norge.

– Jeg mener at det skal være utveksling av kraft, ikke en fribillett til land som ikke gidder å gjøre jobben med fornybar kraftproduksjon selv, sa Moe.

Les også:

Lover kortere behandlingstid for småkraftverk

– Krafteksport kan skade industrien

Hydro vil endre hjemfallsloven  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.