ENERGI

Rekordinntekter fra utenlandskablene

Hittil i år har Statnett tjent 2,9 milliarder kroner på kablene til utlandet. Det er ny rekord.

Inntektene fra kablene til utlandet har steget kraftig de siste par årene på grunn av stor prisforskjell mellom Norge og nabolandene.
Inntektene fra kablene til utlandet har steget kraftig de siste par årene på grunn av stor prisforskjell mellom Norge og nabolandene. Montasje: Statnett
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

– Flaskehalsinntektene er sterkt økende på grunn av større prisforskjeller mellom land og mellom ulike områder i Norge, sa konsernsjef Hilde Tonne under Statnetts høstkonferanse onsdag. 

– Disse inntektene pløyes inn i nettinvesteringer i Norge og holder nettariffene nede. Derfor kan vi nå planlegge for en utflating av tariffene, midt i en periode med massiv utbygging av strømnettet, sier Tonne.

Hittil i år har Statnett tjent 2,9 milliarder kroner på kabelforbindelsene til nabolandene. Dette er ny rekord og skyldes store prisforskjeller mellom Norge og andre land. 

De nye kablene er lønnsomme 

I tillegg kommer cirka én milliard kroner fra inntekter på nettet internt i Norge. Statnett forventer at flaskehalsinntektene i 2021 vil dekke over 40 prosent av kostnadene for det sentrale strømnettet som Statnett har ansvar for.

Flaskehalsinntekter 

  • Inntekt som kommer fra prisforskjellen mellom to land eller mellom prisområder internt i et land.
  • Inntektene kommer uansett om det er eksport eller import mellom Norge og andre land.
  • Årsaken til at utenlandskablene gir så høye flaskehalsinntekter nå, er at forskjellen mellom strømprisen i Norge og i andre land er større enn vanlig.

Kilde: Statnett

Det siste året har Statnett fått på plass to nye kabler til naboland, Nordlink til Tyskland og North Sea Link til England.

Inntektene fra kablene kommer uansett hvilken vei strømmen flyter. Statnett oppgir at 15 prosent av inntektene fra Nordlink har kommet ved import fra Tyskland.

Inntektene kommer også uavhengig av om strømprisen er høy eller lav i Norge: Det er prisforskjellen mellom land eller prisområder som avgjør inntektene.

Derfor hadde Norge også et stort overskudd på utenlandskablene i fjor, selv om strømprisen var rekordlav.

– Tørr å si det

Ifølge Statnett har overskuddet fra kablene gitt en reduksjon i nettleien på 0,5-1 øre/kWh de siste to årene. Statnetts andel av nettleien ligger på rundt 5 øre/kWh for vanlige forbrukere neste år.

Hilde Tonne er glad for at de to nye kablene har hatt god lønnsomhet. 

På høstkonferansen slo hun et slag for at Statnett må bli modigere i de store energidebattene:

– Vi må tørre å snakke om ting, og stå i det. «Mellomlandsforbindelser» – tørr å si ordet, oppfordret Tonne. 

Les også

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.