ENERGI

Reindriftsutøvere på Fosen truer med å trekke seg fra meklingen med staten

Reindriftsutøvere på Nord-Fosen sier at de vil trekke seg fra meklingen med staten hvis det ikke blir presentert løsninger innen kort tid.

Lederen av Fosen reinbeitedistrikt, Terje Haugen, var onsdag i vandrehallen på Stortinget, der Fosen-aksjonister demonstrerte.
Lederen av Fosen reinbeitedistrikt, Terje Haugen, var onsdag i vandrehallen på Stortinget, der Fosen-aksjonister demonstrerte. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB
11. okt. 2023 - 13:25

Siden aksjonene i vinter har regjeringen engasjert riksmekler Mats Wilhelm Ruland til å mekle mellom reindriftsutøverne på Fosen, staten og de to vindkraftselskapene Roan Vind og Fosen Vind på Fosen. Ruland bidrar som privatperson med kompetanse på mekling.

– Nord-Fosen siida ser det ikke som naturlig å måtte delta i mekling med motparten etter å ha vunnet i Høyesterett. Siidaen har likevel, på grunn av den fastlåste situasjonen, følt at man ikke har hatt noe annet valg enn å delta i prosessen, sier Terje Haugen, reindriftsutøver på Nord-Fosen, i en pressemelding fra Natur og Ungdom.

Meklingen er taushetsbelagt og har ingen frist.

Reindriften på Fosen består av to siidaer (en sæegen organisasjonsform for reindriftssamene): Sør-Fosen og Nord-Fosen.

– Siidaen vil avslutte prosessen dersom det ikke innen kort tid kommer på bordet en løsning som innebærer at folkerettsbruddet opphører. Det er regjeringens ansvar, og det skulle ha vært gjort for lenge siden, sier Haugen.

Fosen-aksjonister satte i morgentimene opp lavvoer midt i et kryss på Karl Johans gate. - Det haster mer enn noen gang å tvinge regjeringa til å handle, sier artist og aktivist Ella Marie Hætta Isaksen.
Les også

Sperret Karl Johans gate med lavvoer

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.