ENERGI

Regjeringspartiene og SV lover tiltak mot rådyr strøm

Ap, Sp og SV på Stortinget ber regjeringen komme med «mulige tiltak» som kan lette byrden av skyhøye strømregninger. Daffe greier, mener opposisjonen. 

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad (t.v.), Arbeiderpartiets Rigmor Aasrud og SVs Audun Lysbakken er blitt enige om å be regjeringen komme med tiltak mot skyhøye strømpriser.
Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad (t.v.), Arbeiderpartiets Rigmor Aasrud og SVs Audun Lysbakken er blitt enige om å be regjeringen komme med tiltak mot skyhøye strømpriser. Foto: Heiko Junge / NTB
2. des. 2021 - 12:32

– Med dette forslaget parkerer vi all uro om det kommer tiltak eller ikke. Nå vedtar vi at noe skal skje, sier SV-leder Audun Lysbakken.

– Vi slår fast at det er et flertall på Stortinget som vil ha tiltak som monner, og det er dermed en forpliktelse, slår han fast.

Hindrer flertall

De tre budsjettkameratene møtte torsdag NTB i forkant av budsjettdebatten i Stortinget for å orientere om forslaget, som de ble enige om sent onsdag kveld.

Forslaget hindrer flertall for en rekke andre forslag fra opposisjonen om ulike strømtiltak som Stortinget også skal stemme over torsdag.

– Det er viktig at vi får tatt grep og at regjeringen går i gang med å jobbe med dette. Men det må gjøres kloke vurderinger for å få et system som fungerer bra, sier Aps parlamentariske leder Rigmor Aasrud.

De tre vil imidlertid ikke gå inn på hvilke tiltak de ser for seg.

SV sa onsdag at de ser for seg en ordning med en kontantutbetaling som gis til personer og familier som strever med strømregningen.

Kjøper seg tid

Sps parlamentariske leder Marit Arnstad påpeker at man med forslaget kjøper seg litt tid.

– Med det forslaget som nå blir vedtatt, gir vi regjeringen litt tid til å vurdere hvilke grupper det er viktigst å sette i gang tiltak for, hvem som har mest behov for det akkurat nå. Den muligheten tror jeg vi skal ta oss, sier hun.

I forslaget bes regjeringen «spesielt se på tiltak som kan avhjelpe grupper som rammes spesielt hardt av ekstraordinære høye strømpriser».

Flere møtte tirsdag opp utenfor Stortinget for å protestere mot vedtaket om gruvedrift på havbunnen.
Les også

Stortinget sa ja til omstridt gruvedrift på havbunnen

– Daffe greier

Opposisjonen er på sin side ikke særlig imponert over forslaget fra budsjettkameratene.

– Dette er utrolig daffe greier. Det eneste Ap, Sp og SV har blitt enige om, er å be Stortinget komme tilbake med mulige tiltak. De legger ingenting konkret på bordet, sier MDGs Rasmus Hansson til NTB.

– Samtidig blokkerer de for mange gode forslag fra opposisjonen som kunne ha hjulpet folk med strømregningen umiddelbart, konstaterer han.

MDG har foreslått en kontantutbetaling på 7.500 kroner for en familie på fire for å bøte på strømprisen.

– Smått utrolig

Venstre, Høyre og KrF har foreslått at husholdninger som sliter, skal få en engangsutbetaling, mens studenter skal få 1.000 kroner ekstra i stipend.

Høyres Tina Bru mener det er bra at regjeringen skjønner at forslaget om kutt i elavgiften for alle treffer for dårlig. Men:

– Men de er jo ikke enige om noe spesifikt her, sier hun.

Frps Sylvi Listhaug er langt skarpere.

– Dette er smått utrolig. Nå har vi diskutert høye strømpriser i lang tid. Men i stedet for å gå inn for noen av de mange forslagene vi har lagt fram, skal regjeringspartiene og SV ha nok en runde med drøfting og dialog, sier hun.

– Det har vi ikke tid til. De neste ukene er det flere som får nye sjokkregninger fra strømselskapene. De trenger hjelp nå. Derfor vil vi betale 4.000 kroner i strømstøtte til alle husstander med én gang, sier Frp-lederen.

Skyter mot SV

Også Rødts Sofie Marhaug, som sitter i energi- og miljøkomiteen, retter skytset særlig mot SV.

– Regjeringen har helt siden de tiltrådte sagt at de skal se på saken, uten å levere løsninger som er i nærheten av å bøte på situasjonen. Nå trengs det handlekraft, men SV velger heller å blokkere muligheten for å faktisk sørge for at folk får penger til å betale strømregningen, sier hun.

– Vi kan ikke vente på at regjeringen skal utrede og vurdere, det er nå strømregningene begynner å gå til inkasso, og det er nå folk trenger hjelp, sier Marhaug.

Rødt mener at statens økte inntekter som følge av høye strømpriser bør utbetales direkte til husholdningene som strakstiltak. I tillegg vil partiet at de planlagte økningene av strømavgiftene som kommer 1. januar, stanses.

Olje- og energiminister Terje Aasland sier at regjeringen må lære av Fosen-saken.
Les også

Energiministeren lover å ta bedre vare på reindrifta – legger fram 25 tiltak

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.