ENERGI

Regjeringen utsetter kabel-vedtak til etter valget: vil vente på analyse

Regjeringen ber NVE om å utsette avgjørelsen om bygging av en ny strømkabel til Skottland.

I valgkampen 2017 førte Northconnects søknad til en stor debatt om strømpriser og utenlandskabler, som endte med at Arbeiderpartiets landsmøte (og senere Stortinget) sa nei til Northconnect og alle andre kabler i «privat» regi.
I valgkampen 2017 førte Northconnects søknad til en stor debatt om strømpriser og utenlandskabler, som endte med at Arbeiderpartiets landsmøte (og senere Stortinget) sa nei til Northconnect og alle andre kabler i «privat» regi. Illustrasjon: Kjersti Magnussen, TU
6. juni 2019 - 15:23

NVEs vurdering av en eventuell ny strømkabel til Storbritannia (Northconnect) har siden februar vært varslet å være «like om hjørnet». Nå melder derimot regjeringen om at de har bedt NVE utsette saken til kraftmarkedsanalysen for 2019 er klar.

Det skjer i oktober, altså en måned etter årets lokalvalg. I valgkampen 2017 førte Northconnects søknad til en stor debatt om strømpriser og utenlandskabler, som endte med at Arbeiderpartiets landsmøte (og senere Stortinget) sa nei til Northconnect og alle andre kabler i «privat» regi (se faktaboks).

– Gjøres dette for å utsette et betent spørsmål til etter valget? 

Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp). <i>Foto:  Ruud, Vidar</i>
Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp). Foto:  Ruud, Vidar

– Endringene i energi- og kraftmarkedene skjer raskt, og det er viktig for departementet at grunnlaget for analysene er mest mulig oppdatert, skriver olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg til TU.

Vis mer
 
Les også

Alt du trenger å vite om havvind-vinneren

OED opptatt av strømprisen

I brevet til NVE skriver Olje- og energidepartementet (OED) at virkninger på kraftmarkedene – herunder strømprisen – er viktig når samfunnsøkonomien i prosjektet skal vurderes.

Freiberg nekter for at det er en politisk føring på den samfunnsøkonomiske vurderingen NVE skal gjøre:

– Virkningene på kraftmarkedet er en grunnleggende del av konsesjonsbehandlingen, og er ikke en politisk føring. Slike virkninger inkluderer for eksempel endringer i krafthandel og handelsinntekter mellom landene, prisendringer, endringer i produksjon og forbruk av kraft. Dette er størrelser som er nødvendig å kartlegge i vurderingen av om tiltak i kraftsektoren er samfunnsøkonomisk lønnsomme, skriver Freiberg.

Heller ikke NVE-direktør Kjetil Lund ser på det som en politisk føring.

– Nei, vår vurdering vil handle om den samfunnsøkonomiske lønnsomheten i prosjektet, fordelingsvirkningene, og eventuelle miljømessige sider ved prosjektet, skriver Lund til TU.no. 

NVE støtter utsettelse

TU har flere ganger fått opplyst at saken er like om hjørnet; først før vinterferien, deretter før påske. 

Vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund. <i>Foto:  Stig Storheil</i>
Vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund. Foto:  Stig Storheil

Nå skriver altså OED at de «vurderer det som mest hensiktsmessig» at avgjørelsen baseres på kraftmarkedsanalysen for 2019. NVE-direktøren støtter dette:

– Når man skal ta en så langsiktig avgjørelse som en utenlandskabel er, er det naturlig å ønske et mest mulig oppdatert kunnskapsgrunnlag om den langsiktige utviklingen i det europeiske kraftmarkedet, skriver Lund.

Danmark som grindgutt? 

I 2017 vedtok Danmark å bygge en 1400 MW kabel til England, som skal være ferdig i 2023.

– Hva skjer dersom Danmark øker sin kapasitet til Storbritannia før Norge rekker å gjøre det? 

– Det er planer om flere kabler mellom Storbritannia og resten av Europa. Alle disse vil kunne påvirke lønnsomheten av en eventuell ytterligere kabel mellom Norge og Storbritannia. Om en eventuell ytterligere kabel mellom Norge og Storbritannia kommer i drift litt før eller litt etter en annen kabel, betyr imidlertid mindre. Det er den samlede inntekten over levetiden som betyr mest for lønnsomheten i en utenladskabel.

Agder Energi, en av eierne av Northconnect, har advart mot at Danmark og Sverige kan bli «moderne grindgutter» som tjener penger på at norsk kraft går gjennom dem på vei til andre europeiske land.

Artikkelforfatter Hogne Hongset som har skrevet flere romaner og jobbet både i Statoil og i fagforeningen Industri Energi.
Les også

Kjernekraft betyr også arbeidsplasser

Lars Nermoen, kommunikasjonssjef i Northconnect, sier at de er utålmodige etter å komme i gang med prosjektet. <i>Foto:  Mona Sprenger</i>
Lars Nermoen, kommunikasjonssjef i Northconnect, sier at de er utålmodige etter å komme i gang med prosjektet. Foto:  Mona Sprenger

Brexit gir usikkerhet

I brevet fra regjeringen står det også at forholdet mellom Storbritannia og EU fortsatt er uavklart, og at det «bidrar til usikkerhet i saken».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Les også

UiB-studie: Brexit førte til at utslippene fra den norske makrellflåten doblet seg

TU har tidligere skrevet at Statnett har advart om at en hard brexit vil skape stor usikkerhet om krafthandelen med Storbritannia.

Lars Nermoen i Northconnect mener derimot at Northconnect er et lønnsomt klimatiltak «som vil gi store velferdsgevinster på mange milliarder kroner».

– Vår vurdering er at Brexit ikke endrer på dette. Vi er derfor utålmodige etter å komme i gang, samtidig som vi har forståelse for at myndighetene trenger tid til å gjøre sine vurderinger, skriver Nermoen til TU.

– Er det, etter NVEs faglige vurdering, nødvendig å få avklaring rundt Brexit for å avgjøre NC-konsesjonen?

– Det er har vært og er mye usikkerhet rundt Brexit, og usikkerheten vil trolig vedvare en god stund. Samtidig er det naturlig å basere  avgjørelsen på en mest mulig oppdatert analyse, skriver NVE-sjefen til TU.no. 

Freiberg skriver til TU at det er viktig at usikkerheten rundt Brexit, og hvordan den kan påvirke den samfunnsøkonomiske lønnsomheten og eventuelle andre sider ved prosjektet, er grundig beskrevet i analysen fra NVE.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.