OLJE OG GASS

Regjeringen snur om Lofoten

Tord Lien gjør full retrett.

Olje og energiminister Tord Lien snur om hvilke blokker som kan nomineres i 24. konsesjonsrunde.
Olje og energiminister Tord Lien snur om hvilke blokker som kan nomineres i 24. konsesjonsrunde. Bilde: Bringedal, Terje/NTB Scanpix
NTB
8. sep. 2016 - 19:27 | Endret 8. sep. 2016 - 20:02

Miljøbevegelsen jubler over at olje- og energiminister Tord Lien (Frp) gjør full retrett om Lofoten og Møre.

Det ble bråk da bransjenettstedet Upstream onsdag meldte at de omstridte havområdene utenfor Lofoten og Møre er del av den såkalte nominasjonsprosessen i 24. konsesjonsrunde.

«Snikåpning»

Venstre anklaget olje- og energiministeren for å bryte samarbeidsavtalen mellom regjeringen og samarbeidspartiene.

Miljøbevegelsen karakteriserte saken som en «krigserklæring» og en «snikåpning».

Bakgrunn: Her er kartene som viser Liens kontroversielle invitasjon til oljeselskapene

– Skape ro

Torsdag opplyste departementet at de snur i saken og har presisert overfor oljeselskapene at de ikke lenger ønsker å motta nominasjoner på disse blokkene, «for å skape ro rundt denne viktige konsesjonsrunden».

– Som ved tidligere konsesjonsrunder, vil begrensningene fra forvaltningsplanene og forpliktelsene regjeringen har overfor samarbeidspartiene bli fulgt opp også i 24. runde. For å unngå videre spekulasjon om noe annet, har oljeselskapene i dag fått beskjed om at vi ikke ønsker å motta nominasjoner i blokker som aldri har vært aktuelle å utlyse i runden, skriver Lien på departementets nettside.

Lien opplyser at grunnen til at departementet først åpnet for å nominere også disse områdene, var at de ønsker «mest mulig kvalitetskunnskap om geologien lokalt og regionalt for å sikre god utforskning og ressursforvaltning».

– Derfor valgte departementet å ikke begrense kunnskapsinnhenting i det opprinnelige nominasjonsbrevet, opplyser Lien.

– Et kraftig varsku

Venstres nestleder Ola Elvestuen reagerte sterkt onsdag da nyheten om nominasjonene ble kjent. Til NTB fastslo Elvestuen at å legge til rette for oljevirksomhet i disse områdene ikke er i tråd med samarbeidsavtalen.

Nå er han fornøyd med snuoperasjonen.

– Det er bra at de har reagert så raskt, og i tråd med den enigheten vi har fra tidligere. Det er et godt grunnlag for at vi også kan ha en enighet fremover, sier Elvestuen til VG.

Miljøbevegelsen er svært fornøyd med Liens retrett:

– Dette viser at folkelig motstand virker, sa Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.

– Dette bør være et kraftig varsku til alle dem som forsøker å få åpnet Lofoten, Vesterålen og Senja for petroleumsvirksomhet. Vi kommer aldri til å gå med på en snikåpning, eller at deler av området blir gjort tilgjengelig for oljeindustrien, slik regjeringen nå forsøkte å gjøre, sier Silje Ask Lundberg, fungerende leder i Naturvernforbundet, om Liens snuoperasjon.

Hareide kritisk

KrF-leder Knut Arild Hareide sier det er klokt av regjeringen å snu om de omstridte leteblokkene i 24. konsesjonsrunde.

– Vi har stilt spørsmål om grunnlaget, og vi har vist til samarbeidsavtalen, sier han til NTB.

Hareide forteller at han satt og skrev på talen sin til fredagens landsstyremøte da nyheten om snuoperasjonen kom torsdag kveld. Det gjør at han nå vil endre talen.

– I den opprinnelige talen stilte jeg det retoriske spørsmålet: Hvem er det regjeringen tror de lurer? Er det oss, eller er det oljenæringen?

- Etter utviklingen det siste døgnet, tror jeg svaret er at den har lurt seg selv, sier Hareide.

Hareide sier at det å åpne for nominering av blokker utenfor Lofoten, vil bryte med samarbeidsavtalen som sier at det ikke skal åpnes verken for konsekvensutredning eller petroleumsvirksomhet i disse områdene denne stortingsperioden.

– Da blir det veldig rart å legge disse områdene ut for nominering. Du gjør ikke det uten grunn. I så fall holder du oljenæringen for narr, mener han.

Han peker på at områdene ikke ble åpnet for nominering under forrige konsesjonsrunde.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.