KLIMA

Regjeringen med nytt klimamål: Kutte 55 prosent av utslippene innen 2030

Norge vil på klimatoppmøtet i Egypt melde inn et nytt klimamål om å kutte utslippene med minst 55 prosent innen 2030, sammenlignet med nivået i 1990.

Norge melder inn et forsterket klimamål til FN før klimatoppmøtet i Egypt, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressekonferanse torsdag.
Norge melder inn et forsterket klimamål til FN før klimatoppmøtet i Egypt, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressekonferanse torsdag. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
3. nov. 2022 - 09:10

– Klimaendringene tar ingen pause. Det har vi blitt påminnet om de siste månedene, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressekonferanse i forkant av klimatoppmøtet COP27.

Der fortalte Støre at Norge melder inn et forsterket klimamål til FN før klimatoppmøtet i Egypt.

– Jeg er glad for å kunne annonsere at Norge forsterker sitt mål til minst 55 prosent. Dette sender et sterkt signal til andre land, og vi håper flere vil forsterke sine mål, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Det gamle norske utslippsmålet var å sørge for et utslippskutt på minst 50 og opp mot 55 prosent innen 2030, sammenlignet med nivået i 1990. Nå er det altså tydeliggjort at målet er 55 prosent.

Samtidig som Støre annonserte det nye klimamålet, meldte SSB at norske klimagassutslipp gikk ned med 0,7 prosent i fjor. Om klimamålet som regjeringen meldte inn i dag skal nås, må Norge kutten nesten ti ganger så mye årlig de neste åtte årene.

– Vil kreve mye av oss

– Like viktig som å sette høye mål, er det å ha gode planer for å oppnå målene. Det har Norge. Ved å legge fram årlige klimaplaner viser vi tydelig hvordan vi skal nå klimamålene våre. Men det er ingen tvil om at det vil kreve mye av oss, sier statsministeren.

Høyt på listen over Miljødirektoratets forslag til klimatiltak står virkemidler som skal gjøre det mindre attraktivt å kjøre bil. Bildet er fra E18 i Sandvika.
Les også

Miljødirektoratet: – Klimaomstillingen må speedes opp

I februar 2020 forsterket Norge klimamålet fra minst 40 prosent til minst 50 og opp mot 55 prosent, fra 1990 til 2030.

FNs klimapanels hovedbudskap er at det trengs raske og kraftige utslippskutt dersom verden skal nå 1,5-gradersmålet.

Tredobler bistanden til utviklingsland

Det er også viktig å sikre økt klimafinansiering til utviklingsland for utslippsreduksjoner og klimatilpasning, mener regjeringen.

Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim sier at i tillegg til egne klimakutt er det god klimapolitikk å bidra til at flere i verden får tilgang på fornybare løsninger.

– Utviklingsland ber om hjelp til å tilpasse seg klimaendringene, og Norge skal minst tredoble bistanden til dette. I Egypt skal vi blant annet inngå avtaler om støtte til fornybar energi, matsikkerhet og meteorologitjenester slik at land kan forberede seg på klimaendringene, sier Tvinnereim.

– Det som skjer i Ukraina nå, er svært alvorlig, understreker statsminister Jonas Gahr Støre.
Les også

Vil øke Ukraina-støtten: – Helt nødvendig

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.