KLIMA

Klimagassutslippene ned 0,7 prosent i fjor

– Jeg håper de synes det er flaut, sier Zero-leder Sigrun Gjerløw Aasland.

Utslipp av klimagasser i Norge gikk i fjor ned 0,7 prosent sammenlignet med året før, viser nye tall fra SSB.
Utslipp av klimagasser i Norge gikk i fjor ned 0,7 prosent sammenlignet med året før, viser nye tall fra SSB. Illustrasjonsfoto: Carina Johansen/NTB
Tia KarlsenTia KarlsenJournalist
3. nov. 2022 - 10:01

De endelige tallene Statistisk sentralbyrå ( SSB ) viser at utslipp av klimagasser i Norge var på 48,9 millioner tonn CO2-ekvivalenter i fjor.

Det er en nedgang på 0,7 prosent fra 2020, og er 4,7 prosent lavere enn i 1990.

Nyheten kommer samtidig som regjeringen melder inn et forsterket klimamål til FN. Målet innebærer et utslippskutt på 55 prosent innen 2030, og kommer i forkant av klimakonferansen COP 27 som starter i Egypt søndag.

Det nyinnmeldte klimamålet betyr at Norge i snitt må kutte utslippene med mer enn 6 prosent hvert år de neste åtte årene.

Nedgang i energiforbruket på sokkelen

– Det var en svak nedgang i klimagassutslippene i fjor, etter at vi hadde en større reduksjon i 2020 som i stor grad kunne tilskrives pandemien. I 2021 økte utslippene fra både veitrafikk, industri og jordbruk, mens de gikk ned i olje- og gassutvinning, sier seniorrådgiver i SSB Trude Melby Bothner.

Bothner sier nedgangen i utslipp fra olje- og gassutvinning i hovedsak skyldes at LNG-anlegget på Melkøya i Hammerfest var stengt grunnet en brann i 2020, og dermed hadde en reduksjon i utslipp på nærmere 600 tonn CO2-ekvivalenter i fjor.

Utslippene fra olje- og gassutvinning ble redusert med 8,1 prosent i 2021. I tillegg til driftsstansen ved Hammerfest LNG, var det en nedgang i energiforbruket på mange plattformer ute på sokkelen.

Det ble solgt 6899 boliger i Norge i februar. Bildet er fra Bjørvika i Oslo.
Les også

Sterk boligprisvekst: – Langt sterkere enn de fleste så for seg

Økt utslipp fra veitrafikken

Utslipp fra veitrafikken økte med 3,8 prosent fra 2020 til 2021.

– At utslippene fra veitrafikken økte i fjor, skyldes både høyere salg av autodiesel, og at det var en lavere mengde biodiesel innblandet i drivstoffet enn året før, sier Bothner.

Til tross for økte utslipp i fjor, har utslippene fra veitrafikken sunket med 15,3 prosent siden 2015.

Beregninger SSB har gjort, viser at CO2-utslippet fra bensin og diesel ville vært 28 prosent høyere uten biodrivstoff og elektrisitet i kjøretøyene.

Unntaksår

Utslippene fra industri og bergverk økte med 3 prosent fra 2020 til 2021.

– Økningen i utslipp fra industrien skyldes i stor grad at 2020 var et unntaksår med lav produksjon grunnet pandemien. I 2021 tok aktiviteten seg opp, og det resulterte i en økning i utslippene, sier Bothner.

For jordbruket var økningen på 1,2 prosent. Det tilskrives flere storfe, samt økt salg av mineralgjødsel.

– Håper de synes det er flaut

Siden 2005 har de samlede klimagassutslippene gått ned med 11 prosent – og de største utslippsreduksjonene har vært innen industri og olje- og gassutvinning.

Torsdag ble det kjent at Norge på klimatoppmøtet i Egypt vil melde inn et nytt klimamål om å kutte utslippene med minst 55 prosent innen 2030, sammenlignet med nivået i 1990.

Miljøstiftelsen Zero mener SSB-tallene viser at regjeringen vil ha lite å skryte av på klimatoppmøtet.

– På klimatoppmøtet neste uke tar regjeringen med seg en utslippskurve som er veldig flat. De store utslippskuttene uteblir. Jeg håper de synes det er flaut, sier Zero-leder Sigrun Gjerløw Aasland.

De peker blant annet på at reduksjonen på 0,7 prosent skyldes at utslipp fra olje og gass er lavere enn normalt.

– Men grunnen til dette er brann og reparasjoner på Snøhvit, og disse utslippene er i full gang igjen nå, sier miljøstiftelsen til NTB.

CO2-utslippene i EU har falt kraftig fra 2022 til 2023.
Les også

EU: Rekordhøy nedgang i utslippene

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.