ENERGI

Regjeringen gir mer penger til atomopprydding

Institutt for Energiteknikk (IFE) får 134 millioner ekstra fra staten, blant annet for å rydde opp i gammelt atomavfall.

Det ble feiret med kake da IFE i 2016 fikk mer penger til å rydde opp i atomavfall. Nå blir budsjettposten igjen satt opp.
Det ble feiret med kake da IFE i 2016 fikk mer penger til å rydde opp i atomavfall. Nå blir budsjettposten igjen satt opp. Bilde: Øyvind Lie
14. mai 2019 - 12:32

25. april ble det kjent at atomreaktoren på Kjeller blir permanent stengt. TU omtalte saken allerede i mars. Fra før var det kjent at Haldenreaktoren ble stengt i juni i fjor. Stengingen av de to reaktorene har før til bortfall av inntekter for Institutt for Energiteknikk (IFE), som nå får ekstra penger i støtte fra staten for å rydde opp.

I revidert nasjonalbudsjett bevilger regjeringen hele 134 millioner kroner i ekstra driftsstøtte til IFE, hvor av 20 millioner er øremerket til å rydde opp i gammelt atomavfall.

Det er nesten en dobling fra statsbudsjettet som kom i høst, da IFE ble bevilget 187 millioner kroner, inklusive 40 millioner til atomsikring. Nå er potten økt til 321 millioner, med 60 millioner øremerket opprydding.

Har mistet inntekter

I revidert nasjonalbudsjett skriver regjeringen: «Selv om både Haldenreaktoren og Kjellerreaktoren er stengt, er driftsregimene i stor grad knyttet opp mot de eksisterende konsesjonene». De skriver videre at oppfølging og kontroll av IFEs nukleære aktiviteter har ført til økte kostnader. «Underskuddet i IFEs nukleære sektor ligger på denne bakgrunn an til å bli større enn tidligere antatt. Det foreslås derfor en økning av driftstilskuddet til IFE», står det.

Flere helikoptre beveger seg over et område vest for Bergen, hvor det har vært en helikopterulykke onsdag kveld.
Les også

Seks personer heist opp etter helikopterulykke i sjøen vest for Sotra

I tillegg til å øke driftsbudsjettet med 114 millioner, er det foreslått å øke bevilgningene til atomopprydding med 20 millioner, opp fra 40 til 60 millioner kroner. Bevilgningene skal dekke sikringstiltak ved IFE sine atomanlegg, skriver regjeringen.

Må bygge nytt lager

TU fortalte i mars historien om atomavfallet fra Norges første forskningsreaktor, som ligger og ruster i en brønn på Kjeller. IFE er pålagt å bygge et nytt lager for det problematiske avfallet, men arbeidet har vist seg langt mer komplisert enn man først trodde.

Det nye lageret skulle i utgangspunktet stå klart ved utgangen av 2019, men den tidsfristen har IFE varslet at de ikke vil klare.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Nei, det er ikke realistisk å få det til i løpet av året, uttalte administrerende direktør Nils Morten Huseby til TU i mars.

I januar i år ble det klart at oppryddingen etter den norske atomforskningen vil bli tre ganger dyrere enn først antatt. IFE sendte da brev til Stortingets energi- og miljøkomiteen der de ba om mer penger til å rydde opp i atomavfallet.

Norge har blant annet tatt i mot eksperimentelt atombrensel fra andre land, uten å ha avtale om å returnere det.

Solcellebåt-selskapet Freepower gikk konkurs i høst, men kan ha blitt reddet.
Les også

Solcellebåt-gründere gikk konkurs – kan ha blitt reddet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.