ENERGI

Regjeringen gir mer penger til atomopprydding

Institutt for Energiteknikk (IFE) får 134 millioner ekstra fra staten, blant annet for å rydde opp i gammelt atomavfall.

Det ble feiret med kake da IFE i 2016 fikk mer penger til å rydde opp i atomavfall. Nå blir budsjettposten igjen satt opp.
Det ble feiret med kake da IFE i 2016 fikk mer penger til å rydde opp i atomavfall. Nå blir budsjettposten igjen satt opp. Bilde: Øyvind Lie
14. mai 2019 - 12:32

25. april ble det kjent at atomreaktoren på Kjeller blir permanent stengt. TU omtalte saken allerede i mars. Fra før var det kjent at Haldenreaktoren ble stengt i juni i fjor. Stengingen av de to reaktorene har før til bortfall av inntekter for Institutt for Energiteknikk (IFE), som nå får ekstra penger i støtte fra staten for å rydde opp.

I revidert nasjonalbudsjett bevilger regjeringen hele 134 millioner kroner i ekstra driftsstøtte til IFE, hvor av 20 millioner er øremerket til å rydde opp i gammelt atomavfall.

Det er nesten en dobling fra statsbudsjettet som kom i høst, da IFE ble bevilget 187 millioner kroner, inklusive 40 millioner til atomsikring. Nå er potten økt til 321 millioner, med 60 millioner øremerket opprydding.

Har mistet inntekter

I revidert nasjonalbudsjett skriver regjeringen: «Selv om både Haldenreaktoren og Kjellerreaktoren er stengt, er driftsregimene i stor grad knyttet opp mot de eksisterende konsesjonene». De skriver videre at oppfølging og kontroll av IFEs nukleære aktiviteter har ført til økte kostnader. «Underskuddet i IFEs nukleære sektor ligger på denne bakgrunn an til å bli større enn tidligere antatt. Det foreslås derfor en økning av driftstilskuddet til IFE», står det.

Et Japan Airlines-fly i flammer på Haneda-flyplassen i Tokyo.
Les også

Japan: Kystvakten kolliderte med passasjerfly – fem døde

I tillegg til å øke driftsbudsjettet med 114 millioner, er det foreslått å øke bevilgningene til atomopprydding med 20 millioner, opp fra 40 til 60 millioner kroner. Bevilgningene skal dekke sikringstiltak ved IFE sine atomanlegg, skriver regjeringen.

Må bygge nytt lager

TU fortalte i mars historien om atomavfallet fra Norges første forskningsreaktor, som ligger og ruster i en brønn på Kjeller. IFE er pålagt å bygge et nytt lager for det problematiske avfallet, men arbeidet har vist seg langt mer komplisert enn man først trodde.

Det nye lageret skulle i utgangspunktet stå klart ved utgangen av 2019, men den tidsfristen har IFE varslet at de ikke vil klare.

– Nei, det er ikke realistisk å få det til i løpet av året, uttalte administrerende direktør Nils Morten Huseby til TU i mars.

I januar i år ble det klart at oppryddingen etter den norske atomforskningen vil bli tre ganger dyrere enn først antatt. IFE sendte da brev til Stortingets energi- og miljøkomiteen der de ba om mer penger til å rydde opp i atomavfallet.

Norge har blant annet tatt i mot eksperimentelt atombrensel fra andre land, uten å ha avtale om å returnere det.

Les også

Bye bye, batteries!

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.