BYGG

Politiet: – Vi har håp om å finne mennesker i live i skredet

Leirskredet i Gjerdrum natt til mandag er blant de største i Norges historie. Barn er blant de ti personene som nå betegnes som savnet etter katastrofen.

En person senkes ned fra et redningshelikopter over skredområdet i Ask onsdag kveld. Redningsarbeidet fortsetter utover natten.
En person senkes ned fra et redningshelikopter over skredområdet i Ask onsdag kveld. Redningsarbeidet fortsetter utover natten. Foto: NTB
30. des. 2020 - 21:32

Innsatsleder Dag Andre Sylju ble torsdag morgen stilt spørsmål om hvor optimistiske politiet er til å finne overlevende over ett døgn etter skredet. Ti personer er ikke gjort rede for.

– Graden av optimisme vil jeg ikke uttale meg om, men så lenge det pågår en redningsaksjon har vi håp om å finne mennesker i live, og det er vi forholder oss til, sier Sylju.

Tidligere torsdag morgen sa han til TV 2 at jo mer tid som går, jo dårligere blir oddsen. 

Blant de ti personene det ikke er redegjort for, er det både menn og kvinner i forskjellige aldre, samt barn.

NVE: – Fortsatt fare for nye skred

Et kvikkleireskred gikk i morgentimene onsdag mens det fortsatt var mørkt, og det er fortsatt bevegelse i skredet som er 700 meter langt og 300 meter bredt, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Innsatsleder i brannvesenet sier at noen av husene i skredet i Gjerdrum har flyttet seg opptil 400 meter. Det er utfordrende å jobbe på stedet.

NVE sier det er fare for at det kan gå nye skred i kvikkleireskredet i Gjerdrum.

– Skredkantene raser fortsatt og er ustabile, og det er løse masser i området, opplyser NVE på varsom.no.

De skriver at det vil bli tatt ytterligere jordprøver torsdag. De fraråder å oppholde seg langs skredkantene.

– Grunnen er høyst usikker og det er fortsatt risiko for at det kan gå nye skred i området, sier regionsjef i NVE Toril Hofshagen.

Hun sier de jobber med å kartlegge mulighetene for å avgrense det evakuerte området på en trygg måte.

– Så håper vi å kunne komme med anbefalinger knyttet til et første avgrenset område til nødetatene i løpet av dagen.

Evakueringsområdet blir ikke utvidet.

Politiet sier at det fortsatt er bygninger som kan rase, selv om det ikke har rast ut flere hus i løpet av natten. Totalt ni hus og 31 boenheter har så langt rast ut. Bygningene som står i fare for å rase står nå tomme etter at beboerne har blitt evakuert.

Politiet: Trolig folk i skredområdet

Letemannskaper leter torsdag morgen fortsatt etter overlevende, ikke omkomne, men betegner de ti nå som savnet.

I utgangspunktet var det 26 personer som ikke var gjort rede for, men tallet er blitt nedjustert flere ganger.

Blant de 15 som i løpet av onsdagen har meldt seg, var flere bortreist, og noen har også klart å komme seg ut fra på egen hånd og hatt manglende kommunikasjonsmuligheter.

Politiet sier det med stor sikkerhet befinner seg folk i skredområdet. Det kan være både flere og færre personer i skredområdet enn de elleve savnede. Politiet tar høyde for at personer som de ikke kjenner til nå, kan være i skredområdet.

Krevende mørke

Politiet meldte om hendelsen for første gang klokka 5.18 onsdag morgen. Hjelpemannskaper var selv overveldet da dagslyset kom og avslørte hvor omfattende skredet var.

Bilder fra stedet viser flere hus som ligger nede i et stort krater som skredet har skapt. Flere boliger står tett inn mot kraterkanten, og i løpet av dagen har flere bygninger rast utenfor. Været har vært krevende store deler av dagen.

Mørket gjør redningsarbeidet mer krevende. Natt til torsdag hadde nødetatene kontinuerlig overvåking av området, og politiet har også tilstrekkelig ressurser i bakhånd til å gjøre en innsats dersom tiltak kreves.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sendte geologer til stedet natt til onsdag for å bistå politiet og få oversikt over omfanget av skredet, om det er trygt å ta seg inn i området og kartlegge eventuell fare for nye skred.
Les også

Mye kvikkleire på rasstedet – eksperter fra NGI og NVE er på plass

Fortsetter gjennom natten

Onsdag kveld ble det skiftet mannskap. Mange harddestått på i timevis, og det kom friske ressurser til. Innsatsleder Roger Pettersen i Øst politidistrikt understreket at politiet ville opprettholde aktivitet gjennom natten, men med færre ressurser.

– Vi er nødt til å hvile noen mannskaper og rullere, og da er det best for oss å gjøre det på nattetid da det er som mørkest, sa han på en pressekonferanse i 18-tiden.

Politiet har også jobbet med å lyssette stedet.

Bilde fra 330-skvadronen viser flere hus som er tatt av jordraset ved Ask i Gjerdrum. <i>Foto:  Hovedredningssentralen/NTB</i>
Bilde fra 330-skvadronen viser flere hus som er tatt av jordraset ved Ask i Gjerdrum. Foto:  Hovedredningssentralen/NTB

Omfattende redningsaksjon

Alle nødetatene er tungt til stede i området. Hjelp er tilkalt både fra Forsvaret, Heimevernet, Sivilforsvaret og frivillige organisasjoner.

Et svensk kriseteam er også sendt til Gjerdrum for å bidra i letingen etter savnede i skredområdet og sikre bygninger.

Norges fremste eksperter har hele dagen jobbet med å få oversikt over leirskredet, omfanget og risiko i Gjerdrum.

NVE sendte geologer til stedet natt til onsdag for å bistå politiet.

Det indre skredområdet er kun tilgjengelig med helikopter, og Sea King-helikopter har hele dagen svevet over og bistått. Flere personer er heist opp fra skredmassene og hjulpet ut av området fra luften. Varmesøkende kameraer har reddet liv onsdag, ifølge politiet.

Snowvision rakk  bare å søke 3 mål av raset i Tamokdalen før de måtte avblåse på grunn av økt rasfare.
Les også

Norsk snøradar gjør det lettere å finne skredofre

Katastrofe

Skredulykken i Gjerdrum har gjort dypt inntrykk på kongefamilien.

– I en situasjon som fremdeles er uoversiktlig, sender jeg et inderlig håp og min varmeste omtanke til alle som er rammet av katastrofen, sa kong Harald i en uttalelse onsdag kveld.

Statsminister Erna Solberg (H) var tidligere på dagen på stedet sammen med justisminister Monica Mæland (H).

– Det er en dramatisk opplevelse å være her og se bilder fra skadestedet og hele skredet og selvfølgelig kunnskapen om at det er flere man ikke har gjort rede for ennå, sa Solberg.

Både Solberg og politiet omtaler skredet som en katastrofe.

– Sannsynligvis er det et av de største skredene vi har hatt og med de største konsekvensene, sa Solberg.

900 evakuert

Til sammen har ti personer blitt fraktet til sykehus og legevakt etter skredet, men ingen av dem er hardt skadd.

Rundt 1000 personer er så langt blitt evakuert. Onsdag kveld definerte NVE et større område som usikkert, og så mange som 1.500 kan bli evakuert. Samtidig sier politiet at de ser på muligheten for å innskrenke området og slippe noen hjem igjen lengst sør i evakueringsområdet. Men ikke før det anses som trygt.

Gjerdrum kirke holdt åpent onsdag kveld.

– Vi ber og håper for dem som er rammet, de savnede og for dem som deltar i hjelpearbeidet og krisehåndteringen, sier biskop Atle Sommerfeldt.

Fyrverkeri stopper helikopter

På grunn av risikoen for fyrverkeri, og sikkerhetsrisikoen det utgjør for ressurser og mannskap, vil det ikke være helikopter i luften i Gjerdrum mellom klokken 23 og 01 nyttårsaften, opplyser politiet torsdag formiddag.

Politiets stab jobber med et eventuelt midlertidig fyrverkeriforbud.

– Så langt er det en oppfordring. Dette er noe vi vil komme tilbake til hvis det blir aktuelt, sier politiets innsatsleder Roger Pettersen.

Politiet ber alle i Gjerdrum kommune, og spesielt i og rundt Ask, om å ikke sende opp fyrverkeri nyttårsaften.

– Det brukes helikopter og drone i søkearbeidet, ettersom det ikke er mulig å ta seg ned i skredområdet til fots. Fyrverkeri vil forstyrre dette arbeidet, sa politiets innsatsleder Dag Andre Sylju til TV 2 tidlig torsdag morgen.

Satellittbildet viser snødekningsgrad i prosent basert på Sentinel-3-data 2. april. Fargeskalaen går gradvis fra hvit (100 prosent snødekt) til grønn (snøfritt). Områder med skyer er markert med grå farge, innsjøer er blå og hav er svart.
Les også

Nye algoritmer og data fra Sentinel-satellitter skal forbedre både flom- og skredvarslingen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.