MARITIM

Rapport: Norsk fiskebæsj kan gi strøm til 600.000 husstander

Avføring fra fisk i oppdrettsanleggene i Norge kan forsyne inntil 600.000 husstander med strøm, ifølge en ny rapport.

Ved å bruke ny teknologi til å samle opp og behandle fiskeavføring, kan man produsere opp mot 300 millioner kubikkmeter biogass i året, ifølge en ny rapport.
Ved å bruke ny teknologi til å samle opp og behandle fiskeavføring, kan man produsere opp mot 300 millioner kubikkmeter biogass i året, ifølge en ny rapport. Foto: Gorm Kallestad/NTB
13. feb. 2023 - 16:12

Ved å bruke ny teknologi til å samle opp og behandle avføringen, kan man produsere opp mot 300 millioner kubikkmeter biogass (metan) per år. Det fremgår i en rapport som konsulentselskapet PwC har produsert på oppdrag fra blant andre miljø- og avfallsselskapet Ragn-Sells og Vestland fylkeskommune.

– Sirkulær teknologi for oppdrettsanlegg gir lavere klimaavtrykk, mindre belastning på fjordene og mer fisk fra hvert oppdrettsanlegg. Samtidig utnytter vi verdifulle råvarer og bidrar til å redusere Europas avhengighet av import av energi og næringsstoffer, sier administrerende direktør Vidar Svenning Olsen i Ragn-Sells Norge.

I fiskeavføring finnes det også mye næringsfosfor. Det kan utvinnes og benyttes i mineralgjødsel og fôr. Ifølge PwCs rapport går opp mot 16.000 tonn fosfor fra oppdrettsanleggene til spille hvert år. Ved hjelp av ny teknologi kan man utvinne over 11.000 tonn fosfor, ifølge rapporten.

– Hvis vi mener alvor med å bygge et bærekraftig samfunn, må vi ta i bruk de råvarene vi allerede har, om og om igjen. Dette er spesielt viktig for råvarer som det blir stadig vanskeligere å få tak i, blant annet fosfor, som behøves i både landbruk og husdyrhold, sier Pär Larshans, bærekraftsjef i Ragn-Sells, i en pressemelding.

Easees ladere av typen Home og Charge fikk salgsforbud i Sverige i fjor.
Les også

Sveits: Gir grønt lys til Easee-lader

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.