Selskapet Airthings har på kort tid gjort det skarpt på norsk fysikkompetanse. Gründerne selger radonmålere over hele verden.
Teknisk Ukeblad har fulgt selskapet gjennom flere år.
Fra 2016 til 2017 mer enn doblet selskapet omsetningen, viser selskapets regnskapstall. De omsatte for 61,8 millioner kroner i 2017 mot 29,5 millioner i 2016.
– Vi solgte for mer enn vi planla for i fjor. Vi er absolutt fornøyd, sier Airthings-sjef Øyvind Birkenes til Teknisk Ukeblad.
– I år er målsetningen å nå 100 millioner og foreløpig ligger vi an til å nå målet, forteller han.
– Vi setter oss høye mål
Birkenes forteller at målet om 100 millioner i omsetning ble satt i 2015. Da solgte selskapet for 17,5 millioner.
– Ingen trodde på det den gang, forteller han.
Sivilingeniøren forteller at alle i selskapet har vært med på å sette målene.
– Det er slik vi opererer. Vi setter oss høye mål og legger en plan, så legger vi mindre milepæler frem mot det, sier han.
Selskapets mål er å være verdensledende innen produkter og løsninger for innendørs luftkvalitet og radonmåling.
- Ekspertens 10 råd: Feil valg i oppstartsfasen sender gründere til skifteretten - slik forhindrer du det (TU Ekstra)
Investerer i ingeniører
Birkenes har også god grunn til å være fornøyd med bunnlinjen i selskapet. I 2017 fikk de et årsresultat på 5,3 millioner kroner mot 797.000 i 2016.
Teknologiselskapet startet i 2008, men kun tre år har de hatt røde tall i regnskapet. Overskuddene har de holdt i selskapet.
– Vi har klart å drive med overskudd fem år på rad. Målet er å holde overskudd akkurat, og investere mest mulig i fremtidig vekst, forteller han.
– Vi ansetter mange ingeniører for å skape fremtidig vekst og ta større markedsandeler, legger han til.
Han forteller at de skal ansette enda flere. De er nå omtrent 34 personer i selskapet, men regner med å være 40 i løpet av året.
De har blant annet satset mye på skytjenester og å skape flere tjenester rundt produktene deres. Birkenes forteller at det blir lanseringer av «noe nytt» både på høstens IFA-messe i Berlin og på CES i Las Vegas i januar 2019.
- Sjekk lista over arkitektsjefenes årslønn. Topp fem tjener flere millioner i året
Eid av Geir Førre
Størsteparten av inntektene kommer fra utlandet. Birkenes forteller at 95 prosent kommer fra eksport. Selskapets største marked er USA og Canada, men de selger teknologien til over 50 land.
Omsetningen i USA økte med over 150 prosent, ifølge regnskapet.
Største eier i Airthings er teknologiinvestoren Geir Førre, som en rekke ganger har vært med på å bygge opp og selge norske teknologiselskaper for milliardbeløp til USA.
- Tekno-investor Geir Førre (abo): – Det verste som har skjedd norsk produktivitet de siste 50 år, er at de fant dette Sverdrup-feltet

Kommentarer (1)