IT

Radiokjendisen har etablert lokalradio på DAB+

Mener det er enkelt.

Radioentreprenør: HC Andersen er frelst på digital radio. Fra sin base i Fredrikstad har han startet en ny radiokanal, etablert seg som digital radioimportør og åpnet en nettbutikk med fysisk utsalg noen meter fra Glomma
Radioentreprenør: HC Andersen er frelst på digital radio. Fra sin base i Fredrikstad har han startet en ny radiokanal, etablert seg som digital radioimportør og åpnet en nettbutikk med fysisk utsalg noen meter fra Glomma Bilde: ORV
29. juli 2014 - 19:25

Mannen bak den kjente radiostemmen HC, Hans Christian Andersen, har etablert seg grundig innen digitalradio. Knapt noen har mer erfaring enn han på området i Norge.

Den første gangen han så «digitallyset» gikk det skeis. Det var for tidlig. Men nå er bølgen over oss, mener han.

I Fredrikstad har Andersen etablert en nettbutikk, radiobutikken.no, som selger over hundre ulike digitalradiomodeller.

Les også: Slik får du DAB+ i bilen

NRK inspirerte

Ikke bare skal vi skifte ut alle de gamle FM-radioene, nå er det også mulig og enkelt å etablere digitale radiokanaler.

HC har gjort begge deler samtidig. Fra sin base ved Glomma i Fredrikstad.

– Jeg er nok et produkt av NRKs tidligere radiosjef, Tor Fugleviks påvirkning. Det var han som slapp meg til i NRK og gjorde at jeg kunne skape meg et navn som HC. Han var også den som drev frem digitalradio i NRK og som sørget for at de kom på lufta med Alltid Klassisk allerede i juni 1995 på DAB. Det smittet over på meg, og siden har jeg vært en svoren tilhenger av digital radio. Men den gangen var det ikke rare tilbudet av apparater.

– En radio til 21.990 kroner med et radionett omtrent uten dekning var ikke lett å selge i 98/99. Slik er det ikke i lenger. Nå finnes et vell av digitalradioer fra noen få hundrelapper.

Les også: Snart blir det DAB-dekning i tunnelene

For tidlig

For ti år siden ble HC pappa og ville satse helt og fullt på digitalradiobølgen han var overbevist skulle rulle over oss. Alle andre media ble jo digitale, så det var jo bare naturlig at DAB skulle være med på lasset.

Slik gikk det ikke. FM har levd et parallelt med utbyggingen av DAB-nettet og folk var ikke nødt til å bytte.

HC hadde skaffet seg det skandinaviske agenturet på DAB-radioene fra Revo.

– Da jeg besøkte fabrikken i Skottland sa de at jeg kunne få agenturet om jeg kjøpte fem radioer. Klart jeg gjorde det, optimistisk som jeg var. Men på tross av god vilje fra NRK og P4 tik det ikke av.

– Det er lett å se i dag at jeg satset ti år for tidlig, men det at det ikke gikk den gangen slukket ikke min glød for digital radio. Det ble ikke fart i digitalradio før stortingsmeldingen kom i 2011. Da skjønte alle hvordan fremtiden så ut, og da var det ikke bare noe NRK og P4 pushet. Nå er det blitt et vell av radiokanaler, og flere blir det, sier HC som er i gang med importen av Revo på nytt.

Les også: Slik halverte Elkjøp reparasjonstiden

Startet en selv

Den erfarne radioprateren har like godt fått med seg noen kjente og startet en egen radiokanal. POPradio.no sender på DAB+ i Østlandsområdet og på internett.

– Jeg klarte ikke å la være å starte radio og jeg ville vise politikere og andre hvor enkelt det er å etablere digital lokalradio. Mange har sagt at lokalradio er best med FM. Det er mulig at det var slik en gang, men ikke i dag. Distribusjon over DAB+ og internett samtidig er helt genialt. Da når vi både regionalt over kringkasting og hele verden over internett, sier Andersen.

Les også: Her passerer flere GPS-jammere hver dag

Noen vil bevare FM

Andersen vil naturligvis av egne interesser omfavne overgangen til digital radio slik det er vedtatt.

Men for noen dager siden ble det kjent at Fremskrittspartiet vil foreslå å omgjøre vedtaket om stenging FM-nettet for å ivareta lokalradiostasjonene.

Norsk Lokalradioforbund krever at DAB ikke får bli enerådende.

Les også:

Slukkingen av FM-nettet kan bli omgjort

Kan vi kutte ut kringkasting og kun strømme fra nett?

Panasonic velger norsk selskap for smart bilradio  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.