ENERGI

Qatar trekker seg fra Opec: Vil bli verdens største LNG-produsent

Går ut fra nyttår.

Qatar har kunngjort at de trekker seg fra Opec med effekt fra nyttår.
Qatar har kunngjort at de trekker seg fra Opec med effekt fra nyttår. Foto: Joe Klamar/AFP/NTB Scanpix
3. des. 2018 - 08:36

Qatar trekker seg fra Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC) 1. januar for å fokusere på gassproduksjon, opplyser landets myndigheter.

Energiminister Saad Sherida al-Kaabi kunngjorde nyheten på en pressekonferanse i Doha mandag morgen. OPEC er orientert om beslutningen, uttalte han.

– Qatar kunngjør at det trekker seg fra OPEC fra 1. januar 2019, heter det i en melding fra det statlige olje- og gasselskapet Qatar Petroleum på Twitter.

Vil bli verdens ledende LNG-produsent

Qatar ble medlem i OPEC i 1961. Det lille landet er blant de minste oljeprodusentene i oljekartellet, men er ifølge Reuters den mest betydningsfulle aktøren innen flytende naturgass (LNG), takket være landets enorme anlegg som produserer til sammen 77 millioner tonn i året.

Al-Kaabi sier beslutningen er et resultat av Qatars ønske om å fokusere på landets planer om å videreutvikle og øke sin LNG-produksjon fra det nåværende nivået – til 110 millioner tonn i året de neste årene.

– Qatar har arbeidet besluttsomt de siste årene med å utvikle en framtidig strategi basert på vekst og ekspansjon, både hjemme og i utlandet, sa han.

Statsråden sa målet er å befeste og styrke Qatars stilling som verdens ledende LNG-produsent.

Det mektige nabolandet Saudi-Arabia regnes som OPECs de facto leder. Landet har siden juni 2017 stått i spissen for å håndheve en streng blokade mot Qatar.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.