Qatar trekker seg fra Opec: Vil bli verdens største LNG-produsent

Går ut fra nyttår.

Qatar trekker seg fra Opec: Vil bli verdens største LNG-produsent
Qatar har kunngjort at de trekker seg fra Opec med effekt fra nyttår. Foto: Joe Klamar/AFP/NTB Scanpix

Qatar trekker seg fra Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC) 1. januar for å fokusere på gassproduksjon, opplyser landets myndigheter.

Energiminister Saad Sherida al-Kaabi kunngjorde nyheten på en pressekonferanse i Doha mandag morgen. OPEC er orientert om beslutningen, uttalte han.

– Qatar kunngjør at det trekker seg fra OPEC fra 1. januar 2019, heter det i en melding fra det statlige olje- og gasselskapet Qatar Petroleum på Twitter.

Vil bli verdens ledende LNG-produsent

Qatar ble medlem i OPEC i 1961. Det lille landet er blant de minste oljeprodusentene i oljekartellet, men er ifølge Reuters den mest betydningsfulle aktøren innen flytende naturgass (LNG), takket være landets enorme anlegg som produserer til sammen 77 millioner tonn i året.

Al-Kaabi sier beslutningen er et resultat av Qatars ønske om å fokusere på landets planer om å videreutvikle og øke sin LNG-produksjon fra det nåværende nivået – til 110 millioner tonn i året de neste årene.

– Qatar har arbeidet besluttsomt de siste årene med å utvikle en framtidig strategi basert på vekst og ekspansjon, både hjemme og i utlandet, sa han.

Statsråden sa målet er å befeste og styrke Qatars stilling som verdens ledende LNG-produsent.

Det mektige nabolandet Saudi-Arabia regnes som OPECs de facto leder. Landet har siden juni 2017 stått i spissen for å håndheve en streng blokade mot Qatar.