OLJE OG GASS

Ptil med knusende Gullfaks-rapport

KONKLUDERER: Ptils rapport legges fram i dag.
KONKLUDERER: Ptils rapport legges fram i dag. Bilde: Statoil
Jannicke Nilsen, Tore StensvoldJannicke Nilsen, Tore Stensvold
19. nov. 2010 - 10:39
Vis mer

Petroleumstilsynet mener at bare tilfeldigheter hindret en katstrofe. Bare hell forhindret undergrunnsutblåsning og/eller eksplosjon, skriver Ptil.

Tilsynet varsler fire pålegg. Statoil har tre frister i løpet av 2011 for å følge opp påleggene.

Dette står det i rapporten:

“Ptils konklusjon er at planlegging av bore- og kompletteringsoperasjonen i brønn C-06A ble gjennomført med alvorlige og gjennomgående mangler. Disse var knyttet til sentrale forhold som styring av risiko og endringskontroll, erfaringsoverføring og bruk av kompetanse, kjennskap til- og etterlevelse av styrende dokumenter og dokumentering av beslutninger.”

Videre kritiseres Statoil for alvorlige mangler:

“Samlet sett er det vår konklusjon at det er påvist alvorlige mangler ved Statoils planlegging av denne brønnen på Gullfaks, og ved ledelsens arbeid med å følge opp at aktivitetene ble gjennomført på en forsvarlig måte.”

Les også: Statoil ignorerte Petroleumstilsynet

Dette er påleggene:

Med hjemmel i Forskrift om styring i petroleumsvirksomheten(styringsforskriften)§§ 8 om Beslutningsunderlag og beslutningskriterier, 10 om Arbeidsprosesser, 21 om Oppfølging og 22 om Forbedring, jamfør Forskrift om helse, miljø og sikkerhet i petroleumsvirksomheten (rammeforskriften)§ 58, pålegges Statoil Petroleum a.s. følgende:

  • å gjennomgå og vurdere etterlevelse av de arbeidsprosessene som er etablert for å sikre kvalitet og robusthet i brønntilvirkningsprosessen på Gullfaks. Arbeidet skal inkludere en undersøkelse av hvorfor viktige mangler ikke ble fanget opp underveis i arbeidet. Nødvendige forbedringstiltak knyttet til arbeidsprosessene og bruken av dem skal identifiseres og iverksettes.
  • å gjennomføre en uavhengig vurdering av hvorfor iverksatte tiltak etter tidligere hendelser, blant annet gassutblåsningen på Snorre A i 2004 med lignende årsaksforhold, ikke har hatt ønsket effekt på Gullfaks. Basert på resultatet av dette arbeidet skal selskapet vurdere behov for og iverksette nye og tilpassede forbedringstiltak på Gullfaks.
  • å vurdere resultat av det arbeidet som gjøres under pkt 1 og 2 – og på bakgrunn av dette iverksette tiltak i resten av selskapet.
  • å utarbeide en forpliktende plan for hvordan dette arbeidet skal iverksettes og følges opp. Denne planen skal oversendes Ptil.


Frist for gjennomføring av punkt 1 settes til 1.1.2011, punkt 2 og punkt 3 til 1.7.2011 og punkt 4 til 10.12.2010.

Les også: Tvil om Statoils borekompetanse

– Vi har fulgt opp

TU.no kommer med mer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.