OLJE OG GASS

Ptil med knusende Gullfaks-rapport

KONKLUDERER: Ptils rapport legges fram i dag.
KONKLUDERER: Ptils rapport legges fram i dag. Bilde: Statoil
Jannicke Nilsen, Tore StensvoldJannicke Nilsen, Tore Stensvold
19. nov. 2010 - 10:39
Vis mer

Petroleumstilsynet mener at bare tilfeldigheter hindret en katstrofe. Bare hell forhindret undergrunnsutblåsning og/eller eksplosjon, skriver Ptil.

Tilsynet varsler fire pålegg. Statoil har tre frister i løpet av 2011 for å følge opp påleggene.

Dette står det i rapporten:

“Ptils konklusjon er at planlegging av bore- og kompletteringsoperasjonen i brønn C-06A ble gjennomført med alvorlige og gjennomgående mangler. Disse var knyttet til sentrale forhold som styring av risiko og endringskontroll, erfaringsoverføring og bruk av kompetanse, kjennskap til- og etterlevelse av styrende dokumenter og dokumentering av beslutninger.”

Videre kritiseres Statoil for alvorlige mangler:

“Samlet sett er det vår konklusjon at det er påvist alvorlige mangler ved Statoils planlegging av denne brønnen på Gullfaks, og ved ledelsens arbeid med å følge opp at aktivitetene ble gjennomført på en forsvarlig måte.”

Les også: Statoil ignorerte Petroleumstilsynet

Dette er påleggene:

Med hjemmel i Forskrift om styring i petroleumsvirksomheten(styringsforskriften)§§ 8 om Beslutningsunderlag og beslutningskriterier, 10 om Arbeidsprosesser, 21 om Oppfølging og 22 om Forbedring, jamfør Forskrift om helse, miljø og sikkerhet i petroleumsvirksomheten (rammeforskriften)§ 58, pålegges Statoil Petroleum a.s. følgende:

  • å gjennomgå og vurdere etterlevelse av de arbeidsprosessene som er etablert for å sikre kvalitet og robusthet i brønntilvirkningsprosessen på Gullfaks. Arbeidet skal inkludere en undersøkelse av hvorfor viktige mangler ikke ble fanget opp underveis i arbeidet. Nødvendige forbedringstiltak knyttet til arbeidsprosessene og bruken av dem skal identifiseres og iverksettes.
  • å gjennomføre en uavhengig vurdering av hvorfor iverksatte tiltak etter tidligere hendelser, blant annet gassutblåsningen på Snorre A i 2004 med lignende årsaksforhold, ikke har hatt ønsket effekt på Gullfaks. Basert på resultatet av dette arbeidet skal selskapet vurdere behov for og iverksette nye og tilpassede forbedringstiltak på Gullfaks.
  • å vurdere resultat av det arbeidet som gjøres under pkt 1 og 2 – og på bakgrunn av dette iverksette tiltak i resten av selskapet.
  • å utarbeide en forpliktende plan for hvordan dette arbeidet skal iverksettes og følges opp. Denne planen skal oversendes Ptil.
Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger


Frist for gjennomføring av punkt 1 settes til 1.1.2011, punkt 2 og punkt 3 til 1.7.2011 og punkt 4 til 10.12.2010.

Les også: Tvil om Statoils borekompetanse

– Vi har fulgt opp

TU.no kommer med mer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.