BLOG

Problemet med å spå fremtiden

IDC har fått kapret mange overskrifter denne uken med sine spådommer om mobilmarkedet frem mot 2015. De spår at Android tar nesten halve mobilmarkedet, etterfulgt av Windows Phone med litt over 20 prosent, og iOS og Blackberry med rundt 15 prosent hver.Samtidig spår de at smarttelefonmarkedet vil vokse med nesten 50 prosent i år.Dette er egentlig veldig en veldig kontroversiell spådom av flere grunner.

Marius ValleMarius ValleJournalist
31. mars 2011 - 12:05

Asymco.com har tatt for seg IDCs "værmelding" og pekt ut en rekke problemer med den.

En slik analyse tar for eksempel ikke høyde for at det skjer noe som fører til store forandringer i markedet. Så sent som i januar i fjor hadde samme analysebyrå en spådom om at Symbian ville fortsette å dominere smarttelefonmarkedet i 2013. 

Og som vi alle nå vet planlegger Nokia heller å la Symbian dø.

Premisset for spådommen er altså at det ikke skjer noe som endrer konkurransen. Det kan for eksempel være at Apple lanserer en billigvariant av iPhone, at en annen produsent lanserer et produkt som blir "den nye iPhone", at Nokia slett ikke klarer å konvertere sine Symbian-brukere over til Windows Phone, eller en hel rekke andre ukjente variabler.

Når IDC tipper at det ikke vil skje noen store forandringer i markedet frem mot 2015 blir spådommen veldig kontroversiell. 

Et annet interessant poeng med denne spådommen er at det ikke blir snakk om vinnere og tapere. Skulle disse tallene vise seg å stemme er faktisk alle plattformene vinnere. 

Asymco.com har et godt poeng når de skriver at frem mot 2015 har alle smarttelefonplattformene solgt en halv milliard enheter. Enhver plattform som brukes av så mange mennesker vil ha en stor base med utviklere som lager programvare, og operatørene vil selge masser av BlackBerry, iOS, Windows Phone og Android.

IDC har prøvd seg på dette mange ganger før, og senest i september i fjor var spådommen at Symbian skulle ha 32,9 prosent av markedet i 2014, BlackBerry 17,3 prosent, Android 24,6 prosent, iOS 10,9 prosent og Windows Mobile 9,8 prosent. 

Det ser ut som en latterlig spådom nå, et halvt år senere.

Her er vår spådom: IDCs spådom for 2015 kommer til å se vel så latterlig ut om et år eller to.

Se også Asymco.com for en grundig gjennomgang av IDCs spådom.

Dette blogginnlegget er skrevet av Marius Valle.

Kilder: Techland, Asymco, IDC, Engadget

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.