SOLCELLEPANEL I NORGE

Prisen på solcellepanel har stupt - men nå blir det ikke stort billigere i Norge

Mener den norske solbransjen.

For små anlegg ligger prisen på rundt 14 kr pr/Wp. Mens for næringsbygg er det en krone billigere. For de store anleggene vil en gjennomsnittlig pris ligge på rundt 10kr/Wp. 2017-prisene er estimater fra Multiconsult.
For små anlegg ligger prisen på rundt 14 kr pr/Wp. Mens for næringsbygg er det en krone billigere. For de store anleggene vil en gjennomsnittlig pris ligge på rundt 10kr/Wp. 2017-prisene er estimater fra Multiconsult. (Foto: tu.no)

Mener den norske solbransjen.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

I likhet med resten av det internasjonale solenergimarkedet, har prisen på solcellepanel i Norge gått gått ned i flere år på rad, men utviklingen vil ikke fortsette, skal vi tro den lille norske solbransjen.  

– Vi forventer ikke at prisen skal falle i 2018, sa Håkon Person fra Multiconsult fredag, da han presenterte rapporten «Solcellesystemer og sol i systemet - Kartlegging og strategisk satsing for Solenergiklyngen». I rapporten har rådgivningsselskapet samlet inn markedstall for 2017 sammen med Asplan Viak.

Det betyr at gjennomsnittsprisen for de små solcelle-anleggene man får plass til på et vanlig hustak vil ligge på 14 kroner per Wp også i 2018.

For større anlegg vil prisen trolig være lavere. Og for anlegg over 100 kW estimerer Multiconsult at gjennomsnittsprisen i 2017 lå på rundt 10 kr/Wp. Her har de ikke kommet med noen spådommer om utviklingen i året som kommer. 

Prisen på hardware faller

Det som har drevet prisen nedover de siste årene er blant annet at hardware, som solcellemoduler og vekselrettere, opplever en årlig prisjustering på rundt 10 prosent. Samtidig som man har sett en teknologiutvikling med økt effektivitet.

– Virkningsgraden har gått opp mer enn man har kunnet forvente, mener Peter Bernhard i Asplan Viak.

Wp

Watt-peak (Wp) betyr merkeeffekt, effektkapasitet ved standard testforhold (STC).

Kostnadsandelen fra andre kostnader enn hardware ved solcelleinstallasjoner i USA. Grafen er hentet fra rapporten U.S. Solar Photovoltaic System Cost Benchmark Q1 2017 og er gitt ut av det statlige National Renewable Energy Labroratory. Illustrasjon: NREL

Utviklingen man ser i USA og andre mer modne markeder, er at de andre kostnadene enn hardware nå utgjør to tredjedeler av kostnaden.

I rapporten understreker de at dette vil får større utslag i Norge fordi her er lønnskostnadene vesentlig høyere enn i andre land. 

«En svekket kronekurs bidrar også til å utligne prisfallet på paneler og invertere.»

– Med den kronekursen vi har sett det siste året, kunne man ventet at prisnedgangen skulle stoppet opp før, men her har bransjen til en viss grad kompansert for deg, sier Bjørn Thorud i Multiconsult til TU.

Men nå er det stopp

– Skal du ha en bærekraftig næring for framtiden, kan man ikke gå så mye lenger ned i pris, sier Mette Kristine Kanestrøm ved Solenergi Fusen til TU.

Bjørn Thorud i Multiconsult, Mette Kristine Kanestrøm i Solenergi Fusen og Peter Bernhard i Asplan Viak (med ryggen til) diskuterer det norske prisnivået på solcelleinstallasjoner under fredagens presentasjon av markedstallene for solceller i 2017. Foto: Hanne Løvik

Hun forteller at man hun har sett tilbud der hun mener leverandører har satt for lave priser. Men både hun og Thorud påpeker at det ikke alltid at kundene har sett noe til de lave prisene.

– Norske totalentreprenører har ikke lang erfaring med solceller og legger et stort påslag på prisen mens de presser underleverandørene. Dermed sitter kunden igjen med et inntrykk av at solceller er svært dyrt, sier han.

Han tror at det fortsatt er rom for økt effektivisering.

Betydelig prisfall

– Prisen på anleggene har gått betydelig ned de siste årene, og stimulerer til vekst. Med eget solcelle-anlegg har du også forutsigbare strømpriser. Men vi ser at folk har flere motiver for å velge sol, blant annet som del av et samfunnsansvar, sier daglig leder i Solklyngen, Trine Kopstad Berentsen til TU.

At utviklingen har vært god er flere enige i. Spesielt i 2016 gikk prisene ned.

Daglig leder i Solklyngen, Trike Kopstad, Berentsen under paneldebatt om solcellemarkedet i Norge. Foto: Hanne Løvik
– I 2016 kom det nye effektive aktører på markedet og Norge tok steget fra å være et mikromarked der selskapene kjøpte fra svenske og tyske grossistledd til å importere utstyr direkte, forteller daglig leder og solgrunder, Andreas Thorsheim, i Otovo.
 

Aktørene mener at prisene i Norge er svært konkurransedyktige - også sett i et internasjonalt perspektiv. Peter Bernhard i Asplan Viak peker på at selv med norsk merverdiavgift så er prisene for privatkunder i USA høyere enn i Norge.

– I det amerikanske markedet er betalingsviljen større og de har også en del tollbarrierer som også gjør at prisen blir høyere, sier han til TU.

Billigere enn Sverige

Og i det store sol-markedet øst for oss er det ikke slik at prisene er lavere, selv om vi fortsatt er et mikro-marked i sammenligning.

– I Norge er prisnivået lavere enn i Sverige flere steder. I Norge konkurrerer vi med veldig lav strømpris, og derfor kan ikke norske selskaper ta like høy margin som i Sverige, forteller Thorsheim.
 

En av de som har merket prisfallet er Undervisningsbygg. De opplever at utviklingen går fort og at prisene stadig reduseres. I hvert fall innenfor de bygningsintegrerte solcellene, der de er.

– Vi ser i våre prosjekter at prisene beveger seg nedover, og dette henger også sammen med økt kunnskap rundt prosjektering og montering, forteller miljørådgiver Bodil Motzke i Undervisningsbygg til TU.

De har satt i gang prosjektering av fire nye prosjekter med solenergi i 2017.

– Vi er forbi den tiden der det lønner seg å vente

I Otovo har de fortsatt tro på at prisene vil falle, men ikke i samme takt som vi har sett til nå.

– Ser vi fremover kan vi forvente fortsatt fall på prisen på paneler, men de utgjør nå så lite av totalkostnaden at prisen på elektriker, transport, montasjearbeider og så videre har mye mer å si. Der faller ikke prisene like mye, sier Thorsheim.

Naturlig nok mener han at ingen bør sitte på gjerdet og vente på billigere løsninger før de bestiller.

– Vi er forbi den tiden der det lønner seg å vente på billigere solcelleinstallasjoner. Det man sparer på strømregningen et år er snart like mye verdt som prisfallet på installasjoner.
 
 
 

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå