KARRIERE

Prekært behov for ingeniører i ebola-kampen

– Kan få alvorlige konsekvenser.

Få norske ingeniører ønsker å reise til Vest-Afrika for å hjelpe i kampen mot ebola.
Få norske ingeniører ønsker å reise til Vest-Afrika for å hjelpe i kampen mot ebola. Bilde: Colourbox
12. nov. 2014 - 16:09

– Hvis vi ikke får flere ingeniører på plass vil det kunne få alvorlig konsekvenser, advarer beredskapssjef i Flyktninghjelpen, Benedicte Giæver i en pressemelding.

Hun begrunner det med at før legene og sykepleierne kan hjelpe ebolaofrene, må det bygges sykehus og forsyningsbaser som skal sørge for transport av ustyr til behandling av pasientene.

Men få norske ingeniører ønsker å reise til Vest-Afrika.

Les også: Første oppdrag for IUG

Ikke et hinder

Bjørn Nissen i Ingeniører uten grenser, interesseorganisasjonen for ingeniørfaglig bistandsarbeid, oppfordrer flere ingeniører til å hjelpe.

– Det er primært behov for byggingeniører. Oppfyller ikke du alle kriteriene i søknaden, søk likevel. Personlig egnethet er ofte det viktigste, sier Nissen til Teknisk Ukeblad.

– Frykt for smitte er for mange et hinder, men de må vite at de vil bli tatt godt hånd om hele veien. Ingeniører vil uansett ikke være i direkte kontakt med de som er syke, og organisasjonen de reiser med har strenge sikkerhetsrutiner som gjør at de er trygge.

Les også: Ingeniører uten grenser får sponsor

Nito oppfordrer

Generalsekretær i Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon (NITO) Steinar Sørlie oppfordrer medlemmene sine til å melde seg til oppdrag.

– Det finnes helt sikkert ingeniører blant våre medlemmer med varmt hjerte og stort engasjement til å hjelpe internasjonalt. Her har ingeniører en unik mulighet til å være med og hjelpe andre mennesker i en svært sårbar situasjon. De kan bruke sin kompetanse til å redde liv, sier Sørlie til Teknisk Ukeblad.

– Gode sikkerhetstiltak og trygghet er viktige forutsetninger for å gjøre det. Organisasjoner som har oppdrag i Vest-Afrika er veldig opptatt av det. I tillegg så jobber ikke ingeniører direkte med pasientene, men med tekniske ting som å bygge infrastrukturen.

De fleste ingeniørene som melder seg til tjeneste for Flyktninghjelpens beredskapsstyrke NORCAP vil bli utlånt til Verdens matvareprogram (WFP) som jobber med logistikk og å sette opp forsyningsbaser og klinikker. Her er bildeserie fra World Health Organization som har ansvar for bygging av 200 senger til ebola-pasienter i Liberia.

Les også: Unicef skal stoppe ebola med sms

Master med mening

Ingeniører uten grenser er en internasjonal organisasjon som ble opprettet i Frankrike i 1982. Den norske avdelingen ble startet opp i 2011 og de har hittil hatt over 35 personer ute på humanitære oppdrag innen energi, geologi, it og vann og sanitæranlegg og konstruksjon.

– Vi ønsker å være det største forumet for humanitær ingeniørkunnskap i Norge, sier Bjørn Nissen, leder for IUG.

Deres mål er å utvikle kunnskap og erfaring hos ingeniører, overføre ingeniørkunnskap til partnere for å hjelpe dem å takle lokale utfordringer og lage forum for å øke bevisstheten rundt ingeniørens rolle i å skape en bærekraftig utvikling.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

IUG har også avdelinger ved NTNU i Trondheim og Universitet i Agder. Ingeniørstudenter kan skrive prosjekt- eller masteroppgaver med humanitær og miljøverdi.

– Det er gjennomført 10 masteroppgaver i samarbeid med IUG og andre ideelle organisasjoner. De fleste av dem var innenfor energi og miljø og produktutvikling.

– Det er veldig bra studentengasjement rundt disse prosjektene. Vi håper at flere studenter og ferdigutdannede ingeniører har lyst til å bidra.

Les også:

Disse studentene redder liv med masteroppgaven

Slik kan du bruke Excel-ark til «alt»  

Sjekk hvilke yrkesfordommer folk har  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.