ENERGI

Politiet innfører oppholdsforbud rundt vindkraft­utbyggingen på Haramsøya

Politiet i Møre og Romsdal innfører fra mandag oppholdsforbud rundt vindkraftutbyggingen på Haramsøya, etter at vindkraftmotstandere har hindret utbyggingen.

Det har den siste tiden vært en rekke aksjoner mot anleggsarbeidet på Haramsøy. I juni fjernet politiet en bil som blokkerte veien opp til Haramsfjellet for å hindre transport av utstyr opp til anlegget.
Det har den siste tiden vært en rekke aksjoner mot anleggsarbeidet på Haramsøy. I juni fjernet politiet en bil som blokkerte veien opp til Haramsfjellet for å hindre transport av utstyr opp til anlegget. Foto: Hilde Beate Ellingsæter / Nordre / NTB scanpix
19. aug. 2020 - 14:49

– Bakgrunnen for forbudet er at det i lengre tid og ved flere tilfeller har vært ferdsel i og annen aktivitet som har hindret vindkraftutbyggingen. Dette har særskilt vært rettet mot anleggsvirksomheten på fjellplatået, sier politistasjonssjef Oddbjørn Solheim ved Ålesund politistasjon i en pressemelding.

Oppholdsforbudet blir innført fra midnatt førstkommende mandag, og vil gjelde for alle bortsett fra dem som jobber med utbyggingen av vindmølleparken på Haramsøya og dem som driver med jordbruk i området. Den vil også bare gjelde på dagtid mens anleggsvirksomheten pågår, og gjelder foreløpig i en måned.

Aksjoner

Grunnen til at oppholdsforbudet nå blir innført er at motstandere av vindmølleparken den siste tiden har gjennomført aksjoner.

Solheim sier at politiet hadde håpet at det ikke skulle bli nødvendig å innføre et så inngripende tiltak.

– Men de siste dagene har vi sett at det fortsetter slik det gjorde da anleggsarbeiderne tok ferie, med aksjoner som hindrer entreprenørens arbeid i vindparkområdet, sier Solheim.

Sunnmørsposten meldte mandag at aksjonister på Haramsøya hindret anleggsbiler i å kjøre i land fra fergen, slik at bilene måtte bli med fergen tilbake til fastlandet.

Kan gi 8.000 i bot

– Et oppholdsforbud er inngripende mot allemannsretten, men vi har lagt vekt på at det ikke skal være mer omfattende enn høyst nødvendig. Derfor vil forbudet bare gjelde når det foregår anleggsarbeid. Det betyr at folket på Haramsøya vil kunne bruke rekreasjonsområdene fritt fra tidlig torsdag ettermiddag til mandag formiddag. Det samme gjelder om kveldene tidlig i uka.

Politiet opplyser samtidig at brudd på oppholdsforbudet vil kunne resultere i bøter på rundt 8.000 kroner.

Les også

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.