IT

Politiet betalte for rapport som slakter it-kompetansen

Velsignet masteroppgaven som avdekker manglende datakunnskaper.

BEDRE. Motivet var å få et bedre politi, da Politiets data- og materielltjeneste bidro økonomisk til masteroppgaven om mangelfull it-kompetanse.
BEDRE. Motivet var å få et bedre politi, da Politiets data- og materielltjeneste bidro økonomisk til masteroppgaven om mangelfull it-kompetanse. Bilde: Espen Zachariassen
2. okt. 2012 - 13:31

Politiets data- og materielltjeneste (PDMT) var med på å finansiere masteroppgaven ved NTNU som avdekker stor mangler i politiets it-kompetanse.

Den ble utarbeidet av tidligere faggruppeleder Torill Iversen hos PDMT.

Les mer: Politiet beviser egen mangel på IT-kompetanse

Ingen strategi

– Jeg er positiv til at det ble gjennomført en slik undersøkelse, og hun gjorde det med finansiell bistand fra PDMT. Vi velsignet arbeidet som er gjort, sier PDMT-direktør Lars Henrik Bøhler.

Hvorfor det?

– PDMT er en kompetanse- og kunnskapsorganisasjon som oppmuntrer utvikling og kompetanseheving. Vi har vært med på å finansiere masterstudiet til Torill Iversen og har samtykket til at hun skrev denne oppgaven. Det sier seg selv at det er nyttig for PDMT og hele politiet å få økt kunnskap og få dokumentert både utfordringer og muligheter for forbedring i egen etat. Dette er blant elementene vi tar tak i blant annet gjennom forbedringsarbeidet som er satt igang i kjølvannet av 22. juli-kommisjonens rapport, svarer Bøhler.

NYTTIG: PDMT-direktør Lars Henrik Bøhler satser på at den kritiske masteroppgaven kan være nyttig også for POD og Justisdepartementet. PDMT
 

Nå bruker han dokumentasjonen til å påvirke oppover i systemet.

– Jeg har allerede oversendt oppgaven til både Politidirektoratet og Justis- og beredskapsdepartementet sammen med en anmodning om å bruke denne kunnskapen i it-satsningen og det øvrige forbedringsarbeidet i politiet, sier PDMT-sjefen til Teknisk Ukeblad.

Sannheten

Han legger ikke skjul på at det masteroppgaven avdekker er sannheten.

– Arbeidet hennes viser at vi nok må ha en høyere digital kompetanse hos både ledere og ansatte. Her er det snakk om å gjøre noe med opplæringen, som er ganske tilfeldig i dag, sier PDMT-sjefen.

Han trekker også frem funn som 22. juli-kommisjonen senere pekte på.

– Vi har ikke en helhetlig og oppdatert strategi for å gjøre nytte av it i det daglige arbeidet, sier Bøhler.

Les også: Politiet må bruke IT-løsninger fra 70-tallet

Gap i kompetansen

Hans etat har til oppgave å levere datautstyr og løsninger som politiet trenger rundt om i landet.

Masteroppgaven viser at den gjennomsnittlige tjenestemann og -kvinne, og sjefene, ikke klarer å benytte seg av de mulighetene som it-verktøyene byr på.

– Mens noen politidistrikter er dyktige, er det andre som ikke er så flinke. Vi har et gap, der medarbeidere ikke klarer å utnytte potensialet i systemene. Da hjelper det ikke å rulle ut noe nytt. Vi får ikke noe mer effektivt politi på den måten, mener Bøhler.

Ser fremover

– Det virker som du har revet deg i håret, noen ganger?

– Jeg har alltid ment at teknologien alene ikke løser utfordringene. Det er samspillet som er viktig, men PDMT har ikke ansvar for dette. Vi skal kun levere den tekniske løsningen. Men jeg ønsker ikke å se bakover, men satser på at det nå blir et større trykk på dette området.

Bøhlers mål er et kunnskapsbasert og analytisk politi. Da er det en forutsetning at politiet klarer å bruke all informasjonen som samles inn. Bøhler trekker frem kartlegging av kriminalitet som et eksempel.

– Da kan vi styre ressursene der hvor kriminaliteten skjer og drive forebyggende virksomhet.

POD må lede

PDMT-sjefen vil ha i gang et langsiktig arbeid med å øke it-kompetansen, og da må flere parter samarbeide. Og det er politidirektoratet som må trekke lasset.

– Jeg vil anta at POD, Politihøyskolen, PDMT og hvert politidistrikt burde være med å utarbeide et standardisert opplegg, blant annet for et innkjøringsløp ved innføring av nye systemer, sier Lars Henrik Bøhler.

Les gjerne:

Han er lei av Hoffs nødnettslakt

Sliter med å finne løsning for hemmelige samtaler

Politiet må utnytte IT-systemene de allerede har

Kan ikke sende tekst, bilder eller kart til patruljene  

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.