BYGG

Plan- og bygningsetaten: – Vi har ikke sagt nei til riving

Oslos byplansjef kan ikke si hvor ofte de ber om klimagassberegninger i rivesaker.

Rivingen av Y-blokka er omstridt, blant annet på grunn av kunstverket laget av Carl Nesjar og Pablo Picasso.
Rivingen av Y-blokka er omstridt, blant annet på grunn av kunstverket laget av Carl Nesjar og Pablo Picasso. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Ida OftebroIda OftebroRedaktør for Digi.no og Inside Telecom
16. mai 2019 - 16:31

Torsdag 16. mai ble det kjent at Statsbygg ikke får tillatelse til å rive hele Y-blokka i Regjeringskvartalet i Oslo.

Rivingen av Y-blokka er svært omstridt, og stadig flere miljøer slutter seg til opprop for å bevare bygget, der den ene gavlen er utsmykket av kunstnerne Pablo Picasso og Carl Nesjar.

I reguleringsplanen for det nye regjeringsbygget, er imidlertid Y-blokka vedtatt revet.

Slik kan Y-blokka bli seende ut etter Plan- og bygningsetatens forslag. <i>Foto:  Plan- og bygningsetaten</i>
Slik kan Y-blokka bli seende ut etter Plan- og bygningsetatens forslag. Foto:  Plan- og bygningsetaten

Nå har Plan- og bygningsetaten avvist rivesøknaden fra Statsbygg. Det vil si at man har godkjent riving av nordre del av Y-blokka, men krever en klimagassberegning av de to alternativene, bevaring kontra riving, før de vil godkjenne riving av resten av bygget.

Støtteaksjonen "En ring rundt Y" ble holdt for den rivningstruede Y-blokka i Regjeringskvartalet i oktober 2016.
Les også

Plan- og bygningsetaten gir kun rivetillatelse til halve Y-blokka. Statsbygg mener det er risikosport

Støttes av Riksantikvaren

Tiltaket som er godkjent av Plan-og bygningsetaten har mye til felles med forslaget om en C-formet blokk, kalt C-blokka, som Riksantikvaren foreslo i 2016. Riksantikvaren er ikke uventet tilhenger av forslaget fra Plan- og bygningsetaten, der nordre del av Y-blokka rives, men resten får stå.

– Riksantikvaren mener vedtaket om riving av Y-blokkas nordre del er en klok avgjørelse fra Plan- og bygningsetaten, som ivaretar mange hensyn, sier riksantikvar Hanna Geiran til Teknisk ukeblad.

Hun mener vedtaket til Plan- og bygningsetaten ikke setter noen stopper for planene om Regjeringskvartalet. Geiran viser til hvordan forslaget får Deichmann frem i bybildet igjen, og gjør det mulig å reetablere byrommet Arne Garborgs plass. Samtidig skjermer den gjenværende delen av Y-blokka for Ring 1.

– Dette forslaget tar fortsatt vare på kunsten og de arkitektoniske verdiene i bygningen. Klima- og miljøaspektet er viktig fordi man kan gjenbruke en bygning som allerede har tatt klimagassregningen, sier Geiran.

Nasjonal verdi

Geiran mener Plan- og bygningsetatens begrunnelser er helt i tråd med regjeringens vedtak om å gå foran med et godt eksempel når det kommer til bevaring av kulturminner og gjenbruk av offentlige bygg.

– Vi har sagt at Y-blokka har nasjonal verdi, men vi har også pekt på denne muligheten med en C-blokk som en som ivaretar mange sentrale hensyn i denne saken, sier Geiran.

Riksantikvaren mener at rivesøknaden for Y-blokken har alvorlige mangler, som beregninger av klimaeffekten av riving og nybygging.
Les også

Riksantikvaren vil stoppe riving av Y-blokken

Har ikke sagt nei til riving

Byplansjef Ellen de Vibe er tydelig på at Plan- og bygningsetaten ikke har sagt nei til riving, men at man har bedt om mer dokumentasjon før rivesøknaden kan godkjennes.

– Dette er en ordinær byggesak, som kan påklages til Fylkesmannen. Den kan påklages av tiltakshaver, men også av noen som for eksempel måtte mene at det er feil å rive nordenden av blokka, sier de Vibe til Teknisk ukeblad.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling
Slik ser området ut i dag.
Slik ser området ut i dag.

Viser til reguleringsplanen

De Vibe kan ikke tallfeste hvor ofte Plan- og bygningsetaten ber om klimaanalyse i rivesaker.

– Hvor ofte vi legger klima- og miljøhensyn til grunn i slike saker, avhenger av hva som står i reguleringsplanen, og hva slags prosjekt det er.

Vibe henviser til paragraf 3.1 i reguleringsplanen:

«Bebyggelse og utearealer skal utformes i samsvar med prinsippene i kvalitetsprogram datert 10.februar 2017 og miljøprogram datert 10.februar 2017. 

I miljøprogrammet tabell 4-1 angis mål for klimagassutslipp, herunder at «Det skal utarbeides et helhetlig livsløpsbasert klimagassbudsjett for regjeringskvartalet. Dette skal omfatte utslipp fra stasjonær energi og transport i driftsfasen samt materialbruk i bygg og uteområder.»

– Vanskelig å forstå

Kommunikasjonsleder i byggherreavdelingen i Statsbygg, Pål Weiby, sier det er vanskelig å forstå bakgrunnen for vedtaket. Han viser til den godkjente reguleringsplanen for området, der Y-blokka er vedtatt revet.

– Så vidt jeg vet har vi aldri fått noe krav om klimagassberegning i rivesaker før. Nå skal vi se grundig på beslutningen før vi avgjør neste steg, sier Weiby.

Les også

15.000 færre kvadratmeter og 1000 færre arbeidsplasser

Oversiktskart av anbefalingen for nytt regjeringskvartal. <i>Bilde:  Statsbygg</i>
Oversiktskart av anbefalingen for nytt regjeringskvartal. Bilde:  Statsbygg
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.