OLJE OG GASS

Petroleumstilsynet fant «alvorlige» HMS-avvik på Valhall

Hess må ta full gjennomgang av HMS-systemer.

Hess Norge AS er rettighetshaver og majoritetseier av Valhall-feltet i Nordsjøen. Under et tilsyn i oktober i fjor avdekket Petroleumstilsynet flere avvik knyttet til styring og dokumentasjon.
Hess Norge AS er rettighetshaver og majoritetseier av Valhall-feltet i Nordsjøen. Under et tilsyn i oktober i fjor avdekket Petroleumstilsynet flere avvik knyttet til styring og dokumentasjon. Bilde: BP
Ina AndersenIna AndersenJournalist
13. jan. 2014 - 08:32

Petroleumstilsynet har gitt Hess Norge AS pålegg om full gjennomgang av sine styringssystemer og dokumentasjonssystemer, etter å ha funnet det som beskrives som alvorlige avvik i et tilsyn ved Valhall.

Hess er majoritetseier og rettighetshaver av Valhall, men det er BP som er operatør.

Store mangler

Tilsynet ble gjennomført 17. oktober i fjor, og tok for seg selskapets ivaretakelse av rollen som rettighetshaver i Valhall-utvinningstillatelsen. Spørsmål knyttet til organisering, styring, dokumentasjon og håndtering av risiko var hovedelementer i tilsynet.

Pressekontakt i Petroleumstilsynet, Øyvind Midttun, forklarer at Hess har store mangler i sine styringssystemer og dokumentasjonssystemer.

– I vårt tilsyn mot Hess fant vi at selskapet ikke har helt grunnleggende ting som et fungerende styringssystem på plass. De har heller ikke et dokumentasjonssystem, som gjør at de ikke kan spore gamle dokumenter, og dermed kan de ikke dokumentere det de har gjort tidligere. Dette er ille, slik skal det ikke være, sier Midttun til Teknisk Ukeblad.

Han påpeker at det står klinkende klart i regelverket at et godt styringssystem er pålagt rettighetshavere, spesielt for å kunne ivareta helse, miljø og sikkerhet.

– Vi har lenge gjort det tydelig overfor rettighetshaverne at det ikke bare operatøren på et felt som har en viktig jobb å gjøre. Rettighetshaverne skal ikke være noen slags gratispassasjerer, eller stille eiere. De har en viktig rolle i å støtte og utfordre operatøren i den daglige driften, poengterer Midttun.

Les også: For en måned siden fikk Aibel kontrakt på 200 millioner. Nå er prosjektet skrinlagt

– Kjenner ikke eget system

I tilsynsrapporten skriver Petroleumstilsynet at Hess har alvorlige mangler i sin styring av virksomheten, og at de ikke tilfredsstiller regelverkets krav. Selskapet hadde ikke et fungerende styringssystem, og det systemet de hadde ble kun tidvis fulgt.

Tilsynet avdekket også at Hess ikke kjenner grunnlaget for sitt eget system for styring av risiko. Selskapet kunne ikke gi nærmere forklaring på hva de beskrevne «Major Risks» betydde og hva som var bakgrunnen for dem.

Selskapet hadde heller ikke et dokumentasjonssystem som gjorde det mulig å spore beslutninger og grunnlagsdokumentasjon. Det var også problematisk å spore dokumentasjon fra interne og eksterne revisjoner fra før 2012.

Les også: Dette er det viktigste for oljebransjen i 2014

Full gjennomgang

Under tilsynet ble det klart at Hess også selv hadde sett at styringssystemet deres ikke var godt nok, og selskapet var alt i gang med å utvikle og innføre nye systemer.

– Det viktig å påpeke at da vi var på tilsynet var Hess i gang med å få orden på sysakene sine. Dette er likevel så alvorlige mangler og avvik at Petroleumstilsynet velger å gi et pålegg. For slik skal det ikke være, sier Midttun.

Hess blir nå pålagt å ta en full gjennomgang av regelverkets krav til styring av virksomheten, og sette i gang tiltak for at virksomheten skal tilfredsstille disse kravene.

Jobber for å lukke avvikene

Hess Norge AS svarer per e-post at de tar sitt ansvar som rettighetshaver på Valhall svært seriøst.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Sagt opp ulovlig i verneperioden
Sagt opp ulovlig i verneperioden

– Vi jobber tett sammen med Petroleumstilsynet for å sikre at påleggene blir fulgt, og avvikene lukket i tråd med Petroleumstilsynets tidsfrister, slik at systemene våre tilfredstiller det norske regelverket, uttaler daglig leder i Hess Norge AS, Louis Huizenga.

Les også:

Sikrer oljebrønner med data opp gjennom boreslammet

Denne kan pumpe opp gass verdt 170 milliarder kroner

Produksjonen i gang på kontroversiell russisk plattform  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.