MOTOR

Pedalfeil koster 12 milliarder

RAMMET: Corolla er en av Toyota-modellene med pedalproblemer. Når den også er blant de mest solgte modellene bilprodusenten har, blir det dyrt å fikse alle bilene.
RAMMET: Corolla er en av Toyota-modellene med pedalproblemer. Når den også er blant de mest solgte modellene bilprodusenten har, blir det dyrt å fikse alle bilene.
Mona StrandeMona StrandeJournalist
8. feb. 2010 - 08:08

Eierne av ti millioner Toyota-biler verden over får i disse dager brev med beskjed om at bilen deres må på verksted. Modellene Camry, Rav 4, Corolla og Prius er blant de som rammes.

Toyota anslår at tapt produksjon, tapt salg, opplæring av personal til å fikse problemene samt utgifter til deler og montering vil koste minst 12 milliarder kroner fra januar til mars, skriver Dagens Næringsliv.

Les også: Denne gasspedalen kan henge seg opp

Ekstern gjennomgang

Toyota mener de gikk glipp av et salg på 20.000 biler i USA den første uken etter at problemene ble kjent. I januar solgte de under 100.000 biler på en måned i USA. Det er første gang på over ti år at de selger så få biler i sitt største marked, skriver avisen.

Toyota-sjef Akio Toyoda sier selskapet nå skal opprette en global spesialkomité for kvalitet, og at eksterne krefter skal gjennomgå bilprodusentens praksis rundt produksjon av bilene.

Les også: Toyota: To mil er nok el-rekkevidde

Rabatt hos konkurrentene

Toyoda ber investorene om å fortsette og gi langsiktig støtte til selskapet, ifølge Dagens Næringsliv. Samtidig synker markedsverdien drastisk. De siste to ukene har selskapet mistet en femtedel av sin verdi: 200 milliarder kroner.

Det hjelper sikkert heller ikke på salget at Toyotas argeste konkurrenter i USA: Ford, GM og Chrysler, nå gir 1000 dollar i rabatt til kunder som bytter inn en Toyota.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.