ENERGI

Panasonic, Equinor og Hydro lanserer batterisamarbeid

Panasonic, Equinor og Hydro skal utforske mulighetene for et grønt batterieventyr i Norge.

Elbiler står til lading i Oslo. Panasonic, Equinor og Hydro venter rask vekst i batteriproduksjonen i årene som kommer.
Elbiler står til lading i Oslo. Panasonic, Equinor og Hydro venter rask vekst i batteriproduksjonen i årene som kommer. Foto: Heiko Junge / NTB
18. nov. 2020 - 07:34

De tre storselskapene har nå undertegnet en intensjonsavtale der målet er å utforske mulighetene for etablering av en bærekraftig og konkurransedyktig europeisk batterinæring.

Perioden fram til sommeren 2021 skal brukes til å analysere markedet for litiumholdige batterier i Europa, skriver Panasonic, Equinor og Hydro i en felles pressemelding tirsdag.

Samtidig skal det legges planer for mulig grønn cellefabrikk lokalisert i Norge.

Venter rask vekst

Arvid Moss, konserndirektør for energi i Hydro, viser til at det ventes rask vekst i batteriproduksjonen framover, i takt med at innsatsen skjerpes for å få ned klimautslippene.

– Vi går inn i dette med vissheten om at markedet er stort. Så får vi se hvor vi er konkurransedyktige, og hvor vi kan vinne, sier Moss til NTB.

Han ser samtidig flere viktige fordeler med å produsere batterier i Norge: Kraftforsyningen er fornybar, kompetansen er på plass, og Norge ligger tett på de store europeiske markedene.

Samtidig ligger norge langt framme i den teknologiske utviklingen.

– Vi har et høyt kostnadsnivå i Norge, men vi er veldig flinke til å automatisere, robotisere og digitalisere. Det har Panasonic merket seg. De ser at neste generasjon fabrikker må være på et helt annet automatiseringsnivå, sier Moss.

Staten må stille opp

De tre partnerne vil også undersøke mulighetene for etablering av en integrert verdikjede for batteriproduksjon. Målet er å levere batterier både til elbiler og til annen bruk.

Motutsugu Sato, konserndirektør i Panasonic, mener samarbeidet kan bane vei for en «robust og bærekraftig batterinæring i Norge».

Men samarbeidspartnerne legger ikke skjul på at også staten må stille opp.

Selskapene vil nå «gå inn i dialog med relevante myndigheter i Norge og i Europa med mål om å sikre konkurransedyktige rammebetingelser for dette batterisamarbeidet», opplyser de.

Les også

Ser stort potensial

NHO har tidligere beregnet at batteriproduksjon har et omsetningspotensial i Norge på 9 milliarder euro i året innen 2030. Det tilsvarer nærmere 97 milliarder kroner med dagens valutakurs.

Men skal det skje, må det satses betydelig og umiddelbart, og det ventes sterk internasjonal konkurranse i alle deler av verdikjeden, fastslo NHO i rapporten «Grønne elektriske verdikjeder» tidligere i år.

– Denne verdikjeden er i sin tidlige fase. Og hvis vi handler raskt, kan Norge ta en viktig posisjon, sier Moss.

Espen Barth Eide, energipolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, er begeistret for initiativet.

– Europas grønne giv skaper nye muligheter for Norge. Vi kan bygge ny moderne industri basert på ren og rimelig norsk kraft, sier Eide.

Han etterlyser nå en nasjonal strategi for å bygge opp en norsk batteriindustri.

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.