BYGG

På denne byggeplassen blir det forbud mot mobiltelefoner

Utenlandske prosjekter påvirkes av 22. juli.

Akkurat som det norske regjeringskvartalet ligger det svenske regjeirngskvartalet midt i byen. Det fører til utfordirnger når man bygger med høye krav til sikkerhet, ifølge Statens fastighetsverk i Sverige.
Akkurat som det norske regjeringskvartalet ligger det svenske regjeirngskvartalet midt i byen. Det fører til utfordirnger når man bygger med høye krav til sikkerhet, ifølge Statens fastighetsverk i Sverige. Bilde: Statens fastighetsverk

Samtidig som det planlegges oppbygging av et nytt regjeringskvartal i Oslo, bygges det svenske regjeringskvartalet om.

– Kravene til sikkerhet har endret seg betydelig etter det dere opplevde 22. juli 2011 her i Norge, så vi har nå mange av de samme utfordringene som dere har her, fortalte Peter Wallin, eiendomssjef i Statens fastighetsverk i Sverige under Forsvarsbyggs konferanse om sikring av bygg.

Svensker kjøpte norsk teknologi i fjor: Svensker kjøpte den norske flyplass-teknologien i fjor. I år tar den av

Store utfordringer

Det pågående prosjektet, som omtales som prosjekt Björnen, er det største av alle oppgraderingsprosjektene i det svenske regjeringskvartalet. Det dreier seg om oppgradering av et bygg som når det er ferdig skal ha plass til tre hele departementer.

Bygget har i dag 550 arbeidsplasser over 37.000 kvadratmeter , og skal etter oppgraderingen ha 1000 plasser fordelt over 44.000 kvadrat.

– Det skal vi få til ved å bygge på to til tre etasjer, forklarer prosjektsjef Charlotte Johansson.

Men akkurat som i Oslo, ligger regjeringsbyggene i Stockholm midt i byen, noe som gir store utfordringer når det kommer til sikring av byggene.

Oppdaget megatabbe: Oppdaget megatabbe: Måtte stoppe alt arbeid på Berlins nye flyplass

Prosjekt Bjørnen
Byggeplassen til prosjekt Björnen er såpass sentral at det er vanskelig å bygge uten at forbipasserende får med seg alt som skjer. Statens fastighetsverk

Mobilforbud

En av de største utfordringene, har ifølge Johansson så langt vært å hindre at sensitiv informasjon spres.

– For å løse det har vi valgt å plassere alle de som jobber med prosjektet nå i planleggingsfasen på samme sted. Ingen av de får forlate lokalet med noe av informasjonen de arbeider med, og ingen får benytte seg av andre datamaskiner enn de vi har kjøpt inn til det spesifikke prosjektet, sier hun.

Når selve byggingen kommer i gang, vil mellom 400 og 500  mennesker jobbe med oppbyggingen av regjeringsbygget. Johansson forteller at det ikke bare er planleggerne som har strenge regler å forholde seg til.

– Det vil bli totalforbud mot mobiltelefoner på hele byggeplassen for å forhindre at det tas bilder eller deles informasjon, sier hun.

Slår TRE verdensrekorder: Ny taubane til Tysklands høyeste topp slår TRE verdensrekorder

Ferdige moduler

Akkurat som i Oslo, vil byggeplassen i Stockholm være en åpen byggeplass. Regjeringskvartalet ligger midt i en av byens travleste gater, og hver dag passerer det rundt 40.000 mennesker kvartalet.

– Vi skulle aller helst dekket til hele byggeplassen med en duk, men det lar seg ikke gjøre. For å forhindre at forbipasserende får med seg hvilke deler av bygget som har høyest sikkerhet har vi i stede bestemt oss for ikke å dekke til noe som helst, forteller Johansson.

Og forklarer at avgjørelsen er tatt for å forhindre at tilskuere forstår hvor i bygget de sikreste sonene vil være.

– Om vi avskjermer noe blir det ekstra interessant. Derfor har vi valgt å få levert ferdige elementer i stede, slik at forbipasserende ikke kan se hva som er inne i modulene som monteres opp, sier hun.

«Blue Abyss»: Dette skal bli verdens dypeste svømmebasseng

Prosjekt Bjørnen
Slik skal Björnen se ut når byggingen er ferdig. Statens fastighetsverk

Ikke avgjort i Oslo

Hvordan selve byggeplassen vil se ut i Oslo, er fremdeles ikke bestemt. Men sikkerhet har vært et viktig kriterie i evalueringen av de seks arkitektforslagene som har kommet inn til Statsbygg.

– Vi har brukt simuleringer og kjørt ulike scenarioer på de ulike forslagene for å se på skaderesultatene med ulik sikring og avsperring, forteller Svein Olav Christensen, seksjonssjef i Forsvarsbygg som jobber med sikkerhet på oppdrag fra Statsbygg.

Han forklarer at avstand til gatemiljøet utenfor, kombinert med byggenes bæresystem, er helt avgjørende for sikkerheten.

– Men det gjenstår fremdeles mye arbeid på dette punktet før vi kan si noe konkret om hvordan det blir, sier han.

Frem til det nye regjeringskvartalet skal bygges jobber Statsbygg med midlertidlig sikring av eksisterende regjeringsbygg.

– I tiden fremover vil det komme en god del mer sikring mot kjøretøy enn det vi har hatt tidligere, sier Snorre Veggan, senioringeniør i Statsbygg.

Det nye regjeringskvartalet i Norge planlegges å være ferdig mellom 2023 og 2025.

Lover 80 prosent kortere byggetid: Vil bygge bolighus med «forvokste lego-klosser»

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.