OLJE OG GASS

Overproduksjon i USA gjør at oljeprisen faller. Nå skal landet ØKE produksjonen

Energibyrå tror USA skal opp på det nest høyeste produksjonsnivået siden 1970.

Skiferoljeproduksjonen fra de største feltene i USA har sørget for at landets totale oljeproduksjon har gått i taket. Nå spår energibyrået EIA at landet skal produsere drøye 9,5 millioner fat hver dag i 2016, som i så fall vil bli den nest høyeste produksjonsraten i landet siden 1970.
Skiferoljeproduksjonen fra de største feltene i USA har sørget for at landets totale oljeproduksjon har gått i taket. Nå spår energibyrået EIA at landet skal produsere drøye 9,5 millioner fat hver dag i 2016, som i så fall vil bli den nest høyeste produksjonsraten i landet siden 1970.
16. jan. 2015 - 06:00

Det er dramatiske tider i oljebransjen. I går la Oljedirektoratet fram en prognose der de anslår at investeringene skal falle rundt 15 prosent fra 2014 til 2015 og ytterligere åtte prosent til 2017.

Bakgrunnen er oljeprisen.

I store deler av 2014 lå den på godt over 100 dollar fatet, men i juli begynte nedgangen.

I skrivende stund ligger den på 48 dollar fatet, noe som i stor grad skyldes skiferoljerevolusjonen i USA.

Les også: Her ser du hvorfor oljeprisen faller

Overkapasitet

Landet har 15 skiferoljefelt som har hatt svært aggressiv produksjonsvekst siden 2011, noe som har tatt resten av verden fullstendig på senga og ført til overkapasitet i markedet.

Situasjonen ble ikke bedre da Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC) i desember annonserte at de nektet å kutte i egen produksjon.

Nå er det enda flere skjær i sjøen, skal vi tro US Energy Information Administration (EIA).

Deres siste rapport, Short Term Energy Outlook, viser at produksjonen i USA skal øke frem til 2016.

Helt til høyre i denne grafen ser man hvordan US Energy Information Administration ser for seg at oljeproduksjonen i USA skal øke frem til 2016.
Helt til høyre i denne grafen ser man hvordan US Energy Information Administration ser for seg at oljeproduksjonen i USA skal øke frem til 2016.

Mot rekordnivå

I desember var den daglige oljeproduksjonen i gjennomsnitt på 9,2 millioner fat hver dag.

EIA skriver at produksjonen skal øke til et gjennomsnitt på 9,3 millioner fat hver dag i 2015 og 9,5 millioner 2016.

Hvis den siste spådommen slår inn, kommer dette til å bli den nest høyeste gjennomsnittlige produksjonen av olje i landet siden 1970 (da den var 9,6 millioner fat).

Les også: 25 prosent av all uoppdaget olje i verden kan ligge bak iskanten

Skiferolje driver utviklingen

Det er ingen tvil om at skiferolje er den viktigste driveren bak økningen.

Av den totale produksjonen i 2014 kom 6,74 millioner daglige fat (se graf) fra de såkalte «Lower 48 states», der mesteparten av skiferoljeproduksjonen foregår.

Totalt 4,5 millioner av disse fatene kom fra de 15 største skiferoljefeltene.

Til sammenligning er dette tre ganger mer enn hele den totale daglige oljeproduksjonen i Norge i fjor.

Les også: I fjor økte oljeproduksjonen for første gang på 14 år

Skiferoljeproduksjonen i USA har sørget for et solid byks i landets oljeproduksjon de siste årene.
Skiferoljeproduksjonen i USA har sørget for et solid byks i landets oljeproduksjon de siste årene.

Tror prisene skal opp

Oljeanalytikere verden over sliter nå med å spå hvor lavt eller høyt oljeprisen skal de nærmeste årene. EIAs spådom er at man skal opp fra dagens nivå til en gjennomsnittlig pris på 58 dollar fatet i år.

Byrået ser for seg at prisen kommer til ligge på 49 dollar i januar og februar og stige gradvis gjennom året før man treffer en gjennomsnittlig pris på 67 dollar fatet i fjerde kvartal.

For 2016 ser de for seg en gjennomsnittlig pris på 75 dollar, men passer samtidig på å advare mot at det nå er svært vanskelig å spå oljeprisen.

– Det er også flere faktorer som kan få oljeprisene til å avvike fra beregningene vi har gjort nå. En av de viktigste faktorene er hvordan etterspørselen påvirkes av lavere priser. Selv om OPEC valgte å fortsette med sitt produksjonsmål på 30 millioner far hver dag, kan nøkkelprodusenter velge å redusere produksjonen og dermed sørge for bedre balanse i markedet, heter det i rapporten.

– I tillegg kan uplanlagte produksjonsstopp fra en rekke produsenter som Libya, Irak, Iran, Nigeria og Venezuala påvirke prisen, står det videre.

Les også: Trodde du oljeprisen var lav nå? Hør hva disse ringrevene har å si

– Stor usikkerhet

EIA skriver også at en lav oljepris kan føre til opprør i mange oljeproduserende land.

– Mange produsenter over hele verden er avhengige av oljeinntekter for å finansiere statsbudsjettene sine. Noen produsenter har allerede begynt å justere sine budsjetter for å møte oljeprisfallet. Hvis oljeprisen fortsetter å falle eller legger seg på et lavere nivå, kan det være at oljeavhengige produsenter må ta tøffe politiske beslutninger, skriver byrået.

– Disse beslutningene kan bety at man innfører nøysomhetsprogrammer eller kutter statlige subsidier til drivstoff, noe som kan føre til sosial uro. Dette gjør at flere land blir sårbare for produksjonsstopp hvis opprørere angriper oljeinfrastruktur. Dette representerer en stor usikkerhet når man skal spå hvor mye olje som skal produseres framover, heter det.

Les også: 1 uke overtid i Nordsjøen: 82.362 kroner

Dette feltet er en av de viktigste grunnene til at oljeprisen stuper

Her går det galt med oljebrønnene  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.