INDUSTRI

Ørland blir hovedbase for F-35

1. mars 2012 - 08:44

Bodø tapte kampen om på bli hovedbase for den nye generasjonen kampfly, mens Ørland vant.

Dette er resultatet av at stortingsgruppene til regjeringspartiene onsdag debatterte langtidsplanen for Forsvaret 2013-2016 og voterte i basesaken.

Ny kampflybase blir ingeniørenes eventyr

Skuffelse i Bodø

Både Ap og Sp går inn for Ørland som hovedbase, i kombinasjon med et mindre, framskutt anlegg i nord.

SV er delt mellom Bodø og Ørland, og har ikke noe entydig råd å gi. Partiets parlamentariske leder Bård Vegar Solhjell sier det er stor sjanse for at regjeringen anbefaler Ørland som hovedbase, når proposisjonen om neste langtidsplan legges fram for Stortinget rett før påske.

– Det er forståelig at det er stor skuffelse i Bodø, men det vil bli F-16-aktivitet i mange år framover, sier Solhjell til NTB. To tredeler av F-16-flåten er i dag stasjonert i Bodø, og under innfasing og oppgradering av Ørland vil trolig alle de gjenværende flyene operere ut fra Bodø i flere år.

Les også: Har ikke råd til to flybaser

Enstemmig

Men posisjonen som baseby synes tapt, selv om ingen av opposisjonspartiene har tatt standpunkt ennå. De venter på regjeringens forslag.

Men fra flere hold ble det onsdag sagt at regjeringens opplegg, med en hovedbase og et framskutt nærvær i nord, er akseptabelt for alle. Det er dessuten ganske nært anbefalingen fra forsvarssjef Harald Sunde fra november i fjor. Det utelukkes ikke at vedtaket kan bli enstemmig når saken behandles i plenum 14. juni.

Aps parlamentariske leder Helga Pedersen mener at Bodø fortsatt blir navet i det norske forsvaret og viser til at flere funksjoner flyttes til byen.

– Vi har snudd hver stein. Bodø har historien, personellet og ekspertisen. Men kort fortalt er det plasseringen som er Bodøs problem. Det vil kreve svært store investeringer for å huse de nye F-35-flyene. Men Bodø vil fortsatt være Norges forsvarshovedstad, med en konsentrasjon av ledelse og styring, sier Pedersen.

Hun mener at en løsning med Ørland som hovedbase blir tre milliarder kroner billigere enn Bodø. Ap kunne onsdag ikke legge fram noe regnestykke for Evenes, men forsvarspolitisk talsmann Sverre Myrli betegnet investeringene som beskjedne.

Les også: Se 85 kampfly på Ørland

God uttelling

Hun mener at den nordlige landsdelen som sådan er kommet godt ut av det, med Orion-fly på Andøya, videreføring av vernepliktsbataljonen i indre Troms, flytting av Luftforsvarets ledelse fra Rygge til Bodø og nye kampfly i en framskutt posisjon. Ap går for Evenes i Nordland, mens Sp ikke har bestemt seg for lokaliseringen av denne forsterkede rullebanen.

– Sp støtter fullt og helt Aps anbefaling om å utpeke Ørland som hovedbase. Ørland er det beste og billigste alternativet og gir størst effekt, sier Slagsvold Vedum til NTB.

Han opplyser at de to partiene har samarbeidet tett om saken, og at de derfor har kommet fram til nesten identiske løsninger.

– Dette betyr en tung tilstedeværelse for Forsvaret i nord, sier han. Sp er også svært godt fornøyd med at regjeringspartiene avviser general Sundes forslag om å redusere Heimevernet fra 45.000 mann til 30.000.

– Dette er en stor seier for oss. Forslaget om drastiske kutt blir det ikke noe av, sier Slagsvold Vedum.

Les også: Påstand om triksing med tall ved kampflykjøp

Arbeidsplasser

Bodø kan ifølge flere anslag miste nærmere tusen arbeidsplasser som i dag er direkte tilknyttet kampflyvirksomheten. Lokalt er det frykt for at kompetansen raskt vil forsvinne fra byen når utsikten er at basen blir stengt. Tekniske eksperter kan heller ikke uten videre blir trukket inn i ledelse og styring, selv om disse funksjonene skal styrkes.

For Evenes vil en framskutt base trolig bety rundt 100 nye arbeidsplasser, litt avhengig av hvor mange fly regjeringen ønsker å plassere der. Regjeringspartiene Ap og Sp går for 52 fly totalt, men SV vil ha så få som mulig, uten å tallfeste.

Lederen av utenriks- og forsvarskomiteen, Ine Marie Eriksen Søreide (H), sier at Høyre må se helheten i regjeringens forslag til langtidsplan før det er aktuelt å mene noe konkret i basesaken.

Frps forsvarspolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen sier partiet foreløpig ikke har grunnlag for å kommentere regjeringens anbefalinger.

Les også:

Nye kampfly utsatt til 2018

Utsetter valget av flybase

Krever utredning av kampflystøy

Bodø og Ørland mest sannsynlig

Nekter å velge kampflyplass

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.