Personlige egenskaper i stillingsannonsen

Føler du deg ikke «rå», «fremoverlent» eller «entusiastisk»? Her er tre råd fra jobbekspertene

– Mange arbeidsgivere ønsker et supermenneske.

De personlige egenskapene du velger å fremheve, må du være klar til å snakke om i et jobbintervju.
De personlige egenskapene du velger å fremheve, må du være klar til å snakke om i et jobbintervju. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

– Mange arbeidsgivere ønsker et supermenneske.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Mange stillingsannonser har et avsnitt med overskriften personlige egenskaper.

Er du målrettet, nytenkende, systematisk og selvstendig? I tillegg til å ha gode kommunikasjonsegenskaper og evnen til å være med på å skape motivasjon og entusiasme?

Da er du et stykke på vei i lista over egenskaper Bane Nor ønsket seg fra en fagleder til teknisk avdeling i Oslo. 

 

Hvis du også er lojal, åpen, profesjonell og engasjert, har gode analytiske og strategiske evner og helhetssyn begynner du å nærme deg.

Men du er fortsatt ikke helt i mål.

For å bli seksjonsleder ytre miljø i BaneNor må du også ha gode lederegenskaper, evne til å skape fellesskap og engasjement, praktisk tilnærming til drift og operativ forståelse.

Trekk fram dine sterke sider

Hvis du har alle disse egenskapene, er det bare å sette seg ned og skrive en søknad.

Eller er det ikke så farlig?

Karriereveileder ved NTNU Morten Carlson jobber med å veilede studenter både under studiene og når de skal gå fra studentstatus til arbeidstaker. Han ser på listen fra arbeidsgiver som en ønskeliste.

– Min opplevelse er at mange arbeidsgivere ønsker et supermenneske når det gjelder personlige egenskaper, sier Carlson.

Hans råd er å konsentrere seg om en eller to av egenskapene på listen.

– Det kan jo være en skikkelig lang liste noen ganger. Ikke fokuser på alt du ikke har, men trekk fram den eller de sterke sidene du har som de nevner og bruk det til din fordel, sier Carlson.

Unngå løse påstander

Men du må være forberedt på at du kan bli spurt om egenskaper på intervjuet. Hvis du har skrevet at du er utadvendt og kommer lett i kontakt med andre, kan du få spørsmål om du har en historie som kan illustrere det.

Eventuelt kan du bli spurt om du har en egenskap de ønsker seg.

– Det er alltid veldig smart å ha eksempler, for da blir det ikke bare løse påstander.

Men hvis du faktisk ser av de personlige egenskapene at du ikke er helt den personen de ønsker seg, da må du ta en vurdering av om det er jobben for deg, mener Carlson.

– Du kan også være ærlig på hva du mener at du kan tilføre, og så er det opp til de som rekrutterer å avgjøre. Uansett er det ikke lurt å skryte på seg noe som ikke er sant. Det kommer frem før eller senere, sier Carlson.

Personlige egenskaper kan måles

Seksjonssjef i NITOs kompetansesenter Erik Devold mener at arbeidsgiver ofte bare lager listen på grunnlag av synsing.

– Unntaket er enkelte arbeidsgivere som bruker forskning som grunnlag for hvilke egenskaper for eksempel en prosjektleder hos dem må ha for å fungere godt, sier Devold.

Likevel mener han at du skal ta listen over personlige egenskaper på alvor.

– Utfordringen med personlige egenskaper er at det er fullt mulig å måle dem, men det er får som faktisk har gjort det, sier Devold. 

For å underbygge det du skriver om egenskaper, anbefaler han å komme med eksempler. Dersom du påstår i søknaden at du samarbeider godt når du jobber i team, må du være forberedt på å fortelle om det på intervju.

Spør noen om dine gode egenskaper

Pressesjef i Bane Nor Thor Erik Skarpen sier at de søker etter de personlige egenskapene som er nødvendige for stillingen de lyser ut.

– Det er de egenskapene vi ser for oss at en person skal ha for å fungere i jobben. Personlighet er viktig for at en person skal trivesog fungere godt i jobben, sier Skarpen. 

Han har selv vært med på ansettelsesprosesser og har full forståelse for at det ikke er lett å beskrive seg selv i en jobbsøknad.

– Det er vanskelig, men det er viktig å prøve. En måte å gjøre det på, er å snakke med andre om hva som er dine gode egenskaper. Det kan jo være veldig hyggelig også. Kanskje du får noen overraskelser. 

Kommentarer (7)

Kommentarer (7)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå