BYGG

Omveltning i byggebransjen: Antall deltidsansatte stuper

Ny arbeidsavtale i bemanningsselskapene har hatt stor virkning.

Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel forteller at andelen vikarer på deltid og i små stillingsbrøker har falt i byggebransjen etter samarbeid med Fellesforbundet.
Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel forteller at andelen vikarer på deltid og i små stillingsbrøker har falt i byggebransjen etter samarbeid med Fellesforbundet. Heiko Junge
23. sep. 2019 - 09:23

I 2018 jobbet én av fire ansatte vikarer i byggebransjen i deltidsstillinger under 20 prosent. Nå er tallet falt til bare 2,9 prosent.

NHO sier til Klassekampen at det markante fallet på så kort tid kan føres til samarbeidet med fagbevegelsen. I juni ble NHO enig med Fellesforbundet om en ny arbeidsavtale for de rundt 10.000 bygningsarbeiderne i bemanningsselskapene.

– Det er ærlig talt noe nytt at vi har sittet ned sammen med Fellesforbundet. Det kunne vi kanskje gjort før, sier administrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel til avisen.

Jonny Hesthammer, Norsk Kjernekraft, Teknisk sett
Les også

NHO sier nei til kjernekraft. Norsk Kjernekraft søker om medlemskap for andre gang

I 2018 hadde 26,5 prosent av ansatte bygningsarbeidere i vikarbyråene stillinger fra 5 til 19 prosent av heltidsjobb. Samtidig hadde 25,5 prosent stillinger på mellom 80 og 100 prosent. Nå er bare 2,9 prosent av de ansatte i stillingsbrøk under 20 prosent, og hele 36,9 prosent har mellom 80 og 100 prosent stilling.

Kaltenborn sier at halvparten av bedriftene nå svarer at de tatt i bruk avtalen. De øvrige svarer at de får den på plass før nyttår. NHO har stilt som krav til sine medlemsbedrifter at de må stille seg bak avtalen med Fellesforbundet for å opprettholde medlemskapet.

Norsk Industris direktør Knut E. Sunde og NHO-direktør Anniken Hauglie overleverer den omstridte Rystad-rapporten til statssekretær i OED, Elisabeth Sæther(t.v.), på et pressemøte 27. november i fjor.
Les også

Kritisk kjernekraft-rapport: Hadde stått til stryk i akademisk sammenheng

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.