SAMFERDSEL

Omfattende togstans i Tyskland: – Sabotasje

Sabotasje førte til stans i togtrafikken i deler av Nord-Tyskland lørdag morgen, ifølge det nasjonale tyske jernbaneselskapet Deutsche Bahn.

Det oppsto lange køer på sentralstasjonen i Hamburg etter stansen i regiontogene nord i Tyskland lørdag morgen.
Det oppsto lange køer på sentralstasjonen i Hamburg etter stansen i regiontogene nord i Tyskland lørdag morgen. Foto: AP
8. okt. 2022 - 15:36

– Sabotasje mot kabler som var avgjørende for togtrafikken, gjorde at Deutsche Bahn måtte stanse togene i nord i dag tidlig i nesten tre timer, opplyser selskapet lørdag.

Samferdselsminister Volker Wissing opplyser at viktige kabler var ødelagt med «vitende og vilje».

– Det er tydelig at det var en målrettet handling, sier han, men tilføyer at motivet ikke er kjent.

Sikkerhetsmyndighetene har nå tatt over etterforskningen, opplyser Deutsche Bahn.

– Krever et visst kjennskap

Magasinet Der Spiegel viser til kilder som sier sabotasjen var rettet mot kommunikasjonssystemet GSM-R som brukes i jernbanen, mens avisen Bild rapporterte at sabotasje på slike kabler forutsetter «en viss kjennskap» til togsystemet.

Kabler skal ha blitt kuttet både utenfor Berlin og et annet sted i delstaten Nordrhein-Westfalen, ifølge Deutsche Welle.

Det var full stans i togtrafikken i tre timer, ifølge Deutsche Bahn. Mange reisende ble sittende og vente på togstasjoner da jernbanetrafikken i stor grad ble innstilt. Både delstatene Niedersachsen, Schleswig-Holstein og Hamburg og Bremen ble rammet, men også andre deler av landet ble berørt. Blant annet ble regiontogene mellom Berlin og de østlige delen av landet stanset, samt ruten mellom Berlin og Amsterdam.

– Viktig å beskytte infrastruktur

Togene mellom Tyskland og de danske byene København og Aarhus stopper inntil videre i Padborg, sør i Danmark.

Selv om trafikken kom i gang igjen etter noen timer, advarer Deutsche Bahn om at det fortsatt ville være forsinkelser og innstille avganger utover lørdagen.

Det er langt fra ukjent at tyske tog blir innstilt eller forsinket, og Deutsche Bahn har fått massiv kritikk.

Men både Nato og EU har advart om at viktig infrastruktur må beskyttes mot mulig sabotasje etter at lekkasjen fra gassrørledningen Nord Stream nylig.

Ingen særskilte tiltak i Norge

Bane Nor sendte lørdag kveld ut en melding om at de ikke setter i verk særskilte tiltak for å hindre sabotasje mot det norske GSM-R-systemet, som er et lukket 2G-mobilnett utviklet for jernbaner i Europa.

– Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har i kontakt med Bane NOR bekreftet at det ikke foreligger informasjon om trussel spesifikt rettet mot Norge og/eller nasjonal jernbane. Nasjonale sikkerhetsmyndigheter følger situasjonen, heter det i meldingen.

Bane Nor viser til gjeldende nasjonale trusselvurderinger og skjerpet årvåkenhet som følge av en ekstraordinær sikkerhetspolitisk situasjon.

– Jernbaneforetakene er informert. Trusselvurderingen krever ikke særskilte tiltak - utover generell skjerpet årvåkenhet. Bane NOR følger situasjonen og vil informere om eventuell negativ utvikling, skriver statsforetaket.

Les også

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.