OLJE OG GASS

Oljeutslippet i California langt verre enn fryktet

Fem ganger så mye olje kan ha lekket ut.

Full: Frivillige William McConnaughey (56) viser frem hender fulle av olje til fotografen. Han en er av mange som har meldt seg for å rydde opp etter oljeutsippet.
Full: Frivillige William McConnaughey (56) viser frem hender fulle av olje til fotografen. Han en er av mange som har meldt seg for å rydde opp etter oljeutsippet. Bilde: LUCY NICHOLSON/Reuters/NTB Scanpix
NTB NTB NTB
21. mai 2015 - 07:21

Oljeutslippet fra en rørledning som sprang lekk nær Santa Barbara i California, viser seg å være mye større enn først antatt.

Selskapet som eier rørledningen, Plains All American Pipeline, anslo først at i underkant av 80.000 liter olje hadde lekket ut og griset til et drøyt 6 kilometer langt område langs kysten.

Onsdag medga selskapet at fem ganger så mye olje, trolig nærmere 2.500 fat eller 400.000 liter kan ha lekket ut.

Les også: I november ble fracking forbudt i Denton. Nå blir det forbudt å forby fracking

Sprang lekk

Den underjordiske rørledningen som sprang lekk går parallelt med Highway 101 som følger kysten, og mesteparten av oljen har havnet i strandkanten og havet langs en strekning på om lag 15 kilometer.

Rundt 500 fat olje skal ha sølt til den populære badestranden Refugio State Beach, og utslippet er det største på nærmere 20 år i området.

Årsaken til at rørledningen sprang lekk, er ennå ikke kjent.

Les også: Nancy (47) mistet jobben på grunn av oljeprisen. Nå er hun Uber-sjåfør

Unntakstilstand

Californias guvernør Jerry Brown erklærte natt til torsdag unntakstilstand i Santa Barbara County.

– Ved å erklære unntakstilstand fjerner vi byråkratiske hindre og sikrer hurtig hjelp med alle tilgjengelige ressurser, sier Brown i en kunngjøring.

– Vi vil gjøre alt for å beskytte Californias kystlinje, legger han til.

Kystområdet er blant annet hjem for hvaler og sjeldne sjøfugler, men det er ikke meldt om tilgrisede dyr ennå.

Les også: Norsk selskap gjorde det «umulige» mulig. Nå har de fått pris

Møysommelig arbeid

Den amerikanske kystvakten har satt inn seks skip som legger ut lenser og forsøker å samle opp oljen som har havnet til havs.

Hundrevis av frivillige forsøker samtidig å fjerne oljesøl fra strendene, men dette er et møysommelig arbeid der redskapen er spader og bøtter.

På Refugio State Beach blir forurenset sand samlet opp, og det blir også brukt vannslanger for å spyle olje fra svaberg og ut i havet der den vil være enklere å samle opp.

Les også: Interne detaljer avslører: Sverdrup-oljen blir mindre verdt enn vanlig olje

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.