OLJE OG GASS

Norsk selskap gjorde det «umulige» mulig. Nå har de fått pris

Fikk mikrobølger til å fungere på havbunnen.

Denne connectoren er «pinless», som  betyr at man slipper å bekymre seg for at saltvannet skal føre til rust på metallpinnene som tidligere har skapt trøbbel for oljeselskaper som opererer subsea. Ved hjelp av denne kan man overføre strøm og data  trådløst.
Denne connectoren er «pinless», som betyr at man slipper å bekymre seg for at saltvannet skal føre til rust på metallpinnene som tidligere har skapt trøbbel for oljeselskaper som opererer subsea. Ved hjelp av denne kan man overføre strøm og data trådløst. Bilde: WiSub
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
6. mai 2015 - 07:57

HOUSTON: Denne uken ble det norskbaserte selskapet WiSub premiert med en høythengende teknologipris på oljemessen OTC i Houston.

Teknologien selskapet har patentert beviser at tidligere etablerte «sannheter» har vært feil. De har gjort det umulige mulig.

Kortslutninger

Over store deler av verdens havbunn står det høyteknologiske subsea-løsninger som produserer olje og gass. Subseainnretningene trenger både overføring av strøm og data for å kunne fungere.

Men løsningene som har eksistert til nå har vært utsatt for ett spesielt problem: Som med en stikkontakt hjemme – eller en ethernetkabel for å få internett – trenger man metallpinner for å overføre strømmen.

På havbunnen, omgitt av saltvann, er det stor fare for at pinnene ruster. Og når man må bytte de små komponentene, bruker man en flere tonn tung undervannsrobot (ROV), som fort kan ødelegge metallpinnene i de tradisjonelle tilkoblingene.

I tillegg: Saltvann og strømførende metall kan fort føre til kortslutninger.

Les også: De har satset hus og bil på en oljeteknologi de ikke får på markedet

Gamle teknologier

Med det norskbaserte selskapet WiSubs løsning, kan man gjøre noe som tidligere har blitt sett på som umulig: Nemlig å overføre strøm og data trådløst gjennom bruk av induksjon og mikrobølger. Dette skjer gjennom systemet deres som har fått navnet Maelstrom.

– Det som er spesielt, er at dette egentlig er ganske gamle teknologier. Men det har blant annet blitt slått fast i et akademisk «paper» at det vil være umulig å bruke mikrobølger under vann, forteller prosjektleder Olof Nilsson.

Nå kan man – omtrent som en smarttelefon kan lades gjennom en «near-field connection» - overføre strømmen trådløst under vann, på korte avstander.

– Anerkjennelse

Nilsson er én av seks som jobber i det relativt nye selskapet som er basert i Norge og i Skottland.

Denne uken ble teknologien deres hedret med den internasjonale prisen «Spotlight on new Technology Award» under verdens største oljemesse, Offshore Technology Conference i Houston.

Teknisk Ukeblad møtte selskapet, som er svært fornøyde med prisen.

– Det var en veldig bra anerkjennelse av teknologien vår. Det er bra å få bekreftet at det vi gjør er noe som ønskes av industrien, sier Nilsson.

Les også: Denne «norske» oljegrafikken har blitt et tema i valgkampen i Alberta

Det umulige virket

Bakgrunnen for innovasjonen var at Mark Bokenfohr, som er daglig leder i selskapet, lenge har jobbet offshore med ROV-design, tilvirkning og operasjoner.

På en oljekonferanse for fire års tid siden, møtte han Tomasz Ciamulski, som har doktorgrad i mikrobølger. De begynte å diskutere hva som var utfordringene i det daglige. Mark fortalte at tilkoblingene ofte kunne skape trøbbel.

– Dermed begynte de å diskutere om mikrobølger faktisk kunne fungere under vann. De bestemte seg for å teste, og det virket. Da patenterte de teknologien, forteller Nilsson.

Les også: Slik bor offshorearbeiderne på Norges største boligrigg

Fungerer på kort avstand

WiSub kan i dag overføre 100 MB per sekund trådløst på havbunnen. Løsningen deres kan også overføre 24 watt – noe de arbeider med å utvide.

– Flere av kundene våre ønsker å få økt dette, og det jobber vi med, sier Nilsson.

Overføringen av data på havbunnen gjøres på svært korte avstander. Og akkurat dette tror Nilsson er årsaken til at man ikke har realisert dette tidligere.

– Man har sett problemer i stedet for løsninger. Når man snevret dette inn til å kunne fungere på under en centimeters avstand, så viste det seg at det faktisk fungerte. Det er ganske fantastisk, sier han.

Seks mann, fem nasjonaliteter

WiSub teller i dag seks personer. Og det er en relativt global gjeng: Av de seks, er det fem forskjellige nasjonaliteter.

– Kanskje det største forspranget vi har er at vi er «born global». Vi har en fra Canada, en som er skotsk, jeg er svenske, en er spansk, samt to nordmenn, forteller Nilsson.

– Tanken er at man ansetter folk fra den regionen man vil ekspandere. Så jeg skjønner ikke helt hvorfor jeg ble ansatt. Kanskje det er fordi jeg er billig arbeidskraft, spøker Nilsson.

Les også: Norsk selskap henter ut enorm energi fra tomrommet på store dyp

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.