OLJE OG GASS

Oljeprisen på sitt høyeste på over to år – og den kan bli der

Prisen kan fort nå 60 før nyttår, sier oljeanalytiker.
Prisen kan fort nå 60 før nyttår, sier oljeanalytiker. Bilde: Statoil
26. sep. 2017 - 07:39

Et fat nordsjøolje ble mandag kveld solgt for 59 dollar, noe som er den høyeste prisen på 800 dager. Prisen kan fort nå 60 før nyttår, sier oljeanalytiker.

Etter å ha falt noe etter midnatt og tidlig mandag morgen, begynte prisutviklingen å snu rundt klokken 10 mandag formiddag. Siden da fortsatte prisen å skyte i været, og ved 22.15-tiden mandag hadde den steget med over 4 prosent.

Et fat ble da solgt for litt over 59 dollar, noe som er det høyeste prisnivået siden juli 2015.

Tyrkisk trussel

Noe av oppgangen kan skyldes nyheten om at Tyrkias president Tayyip Erdogan truet irakiske kurdere med å stanse all oljeeksport som går via Tyrkia, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea til NTB.

Prisoppgangen på over 4 prosent fra tidlig mandag vurderes blant annet som en konsekvens av at Tyrkias president Tayyip Erdogan truet med å stanse all oljeeksport som går fra Nord-Irak via Tyrkia.

Normalt pumpes det mellom 500.000 og 600.000 fat olje hver eneste dag gjennom oljerørledningen til den tyrkiske havnebyen Ceyhan. Kombinert med kutt i oljelagrene i både OPEC og andre oljeproduserende land med 1,8 millioner fat per dag, har Erdogans trussel ført til bekymring for at markedet vil strammes til.

– Jeg har ikke sett noen andre nyheter som skal kunne påvirke prisen kraftig i den retningen. Kanskje helgens prøveoppskyting i Iran, men der har det ikke kommet noen reaksjoner i form av sanksjoner eller lignende ennå, sier hun.

Isteden tror hun utviklingen bygger på en rekke nyheter over tid som fører til at kjøpslysten er i ferd med å komme tilbake i markedet. Det gjelder ikke bare mandag, men også på litt lengre sikt.

– Oppgangen vi har sett i det siste, er den mest stabile jeg har sett på lang tid, sier Saltvedt.

Reduserte oljelagre

Oljeanalytikeren viser blant annet til rapportene fra OPEC og Det internasjonale energibyrået(IEA) forrige uke. I begge rapportene var etterspørselen etter olje oppjustert noe, også for OECD-landene, der trenden har vært den motsatte.

– De siste års lave oljepriser fører til mer etterspørsel. Amerikanere kjøper for eksempel større og mer energikrevende biler, noe som bidrar til dette, sier Saltvedt.

Samtidig har oljelagrene i OPEC, som var proppfulle under oljekrisen i 2015, endelig begynt å gå ned mot de nivåene oljekartellet har satt som mål.

– De har også indikert at de vil fortsette å kutte, og samtidig har også Libya mistet litt av sin produksjon. Alt i alt går det mot at markedet blir strammere. Man ser prisene stige, og det ser ut til at de skal bli værende der, sier oljeanalytikeren.

– Fortsetter til nyttår

Saltvedt mener derfor det er all grunn til å tro at prisen vil fortsette å holde seg langt over bunnoteringen på 44 dollar fra juni i år.

– Jeg tror oljeprisen kan nå 60 dollar før det blir nyttår. Den kan til og med passere 60, særlig hvis det kommer litt lavere temperaturer, sier Nordea-analytikeren.

Hun understreker imidlertid at hun tror prisen vil svinge underveis, og at stigningen etter hvert vil avta gradvis.

– Høyere pris betyr mest sannsynlig at flere vil leie rigger, og at flere vil selge olje. Det vil legge en demper på sikt, sier Saltvedt.

Godt nytt for norsk økonomi

Også oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets tror prisen vil holde seg.

– Oljemarkedet preges ellers av en stadig bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel. Konjunkturoppsvinget har styrket etterspørselen etter råolje og trolig blitt sterkere enn det mange har sett for seg, sier Knus.

Oljeprisen nærmer seg nå Kjus' estimat for 2018 på 61 dollar. Han sier til Dagens Næringsliv at han tror markedet vil være i stand til å holde på denne prisoppgangen inn i 2018.

At den høye oljeprisen er positiv for norsk økonomi, er det ingen tvil om, sier Kjus.

– Høyere oljepris er åpenbart godt nytt for norsk økonomi. Utslagene på kronekursen er likevel foreløpig beskjeden. Vi venter imidlertid at kronen vil styrke seg fremover, fastslår oljeanalytikeren.

Flere oljeanalytikere Reuters har snakket med, er imidlertid forsiktig med å spå enda høyere prisvekst på grunn av økt oljeproduksjon i USA.

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.