OLJE OG GASS

– Oljeprisen er viktigere enn skattejustering

Ola Borten Moe tror på fortsatt rekordhøyt aktivitetsnivå.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe holdt tale under åpningen av den norske paviljongen.
Olje- og energiminister Ola Borten Moe holdt tale under åpningen av den norske paviljongen. Bilde: Tormod Haugstad
7. mai 2013 - 09:57

HOUSTON: I et intervju med Teknisk Ukeblad sier statsråden at olje- og gassprisene er en langt sterkere driver for aktivitetsnivået enn regjeringens skatteskjerping for industrien.

– Jeg tror prisene vil holde seg stabilt gode framover og at vi derfor også vil holde aktiviteten oppe.

Les også: Stoltenberg ville ramme oljenæringen hardere

Foredrag i Houston

Statsråden befinner seg i Houston hvor han sammen med kronprinsparet opplever en rekordstor Offshore Technology Conference (OTC) som venter 100.000 besøkende på fire dager.

Ola Borten Moe holdt mandag morgen et foredrag for flere hundre nordmenn på en konferanse om verdens energiutfordringer i regi av Greater Stavanger.

Uenig med Brækken

Han er ikke enig med direktør i Norsk olje og gass, Gro Brækken, som mente aktivitetsnivået har nådd en topp nå.

– Vi har justert skattesystemet når det gjelder friinntekt for oljeindustrien. Det gjorde vi også i 2005 da vi gikk fra 5 prosent til 7,5 prosent. Nå blir den justert ned til 5,5 prosent. Siden den gang har det skjedd mye på norsk sokkel. Men jeg mener bestemt at dette ikke betyr noe for aktivitetsnivået. Vi må ha høy produksjon for å holde økonomien oppe, sier Borten Moe.

Les også: Nytt skattenivå ville gjort Aasta Hansteen ulønnsomt  

Bekymret over kostnadene

Han gir derimot uttrykk for sterk bekymring over kostnadsnivået, og mener det ikke finnes noen rask løsning for å endre dette. Skattejusteringen er et av flere tiltak for å tilpasse strukturen på incitamenter i forhold til kostnadsstrukturen.

– Er du bekymret for at så mange utbyggingsprosjekter har gått til utenlandske verft?

– Jeg hadde gjerne sett flere utbygginger gå til norsk industri, men samtidig går leverandørindustrien så det griner. Jeg har derfor også stor tro på reposisjonering og økt lønnsomhet.

Stolt over oljeindustrien

– Hva er ditt inntrykk fra OTC så langt?

– Jeg har ikke vært her før. Først og fremst gjør det inntrykk å se at den norske tilstedeværelsen er så stor. Dette er en svært viktig møteplass for å vise fram norske teknologiske løsninger. Vi har grunn til å være stolt av leverandørindustrien som utvikler tusenvis av nye arbeidsplasser. Derfor tror jeg også på fortsatt vekst, sier Ola Borten Moe.

Nye tildelinger i nord

Om en måned skal han presentere tildelingene i 22. konsesjonsrunde. Det dreier seg om hele 86 blokker og deler av blokker, 14 i Norskehavet og 72 i Barentshavet. Forventningene til økt aktivitet i nord er enorme.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Det sørøstlige Barentshavet vil komme i 23. runde om to år.

Når det gjelder omstridte Jan Mayen, jobber Oljedirektoratet videre med planene for dette området. Først om et års tid vil det være aktuelt å ta stilling til aktivitet i dette området.

Les også: Åpner Barentshavet sørøst for olje  

Reiser til Mexico

Tirsdag skal Borten Moe åpne Houston-kontoret til Møre og Romsdal-baserte Axess som driver med avanserte systemer for å optimalisere driftssystemene innen offshoreindustrien.

Senere på dagen reiser han til Mexico for å fortelle om norsk oljepolitikk.

– De har lidd under nasjonalisering av energibransjen, men har nå ambisjoner om å gjøre noe av det vi har gjort, bl.a. når det gjelder regulatorisk rammeverk. Det som skjer der, vil norsk industri nye og store muligheter, sier han.

Les også: Oljeinvesteringene går til himmels

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.