Oljeministeren vil tømme norsk sokkel for olje

Økt utvinning av norsk olje og gass vil ikke bidra til økte klimaproblemer, mener Tord Lien.

Oljeministeren vil tømme norsk sokkel for olje
Olje- og energiminister Tord Lien med klart budskap: Oljen på norsk sokkel skal opp. Her fra et besøk på Ekofisk. Bilde: NTB scanpix

Gass er dessuten en del av løsningen, sier oljeministeren.

– Oljen kan ikke bli liggende under havbunnen. Vi vil derfor at aktiviteten på norsk sokkel økes for å finansiere velferdsstaten, sier han til Adresseavisen.

Må få ned kostnadene

Under tirsdagens Oljeforum på Orkanger hadde han en klar utfordring til de fremmøtte.

– Oljebransjen må få ned kostnadsnivået slik at felt som ikke er lønnsomme i dag, blir lønnsomme i fremtiden, sier Lien, som mener økt oljeutvinning passer som hånd i hanske med målet om å redusere utslipp av klimagasser.

Innenfor togradersmålet

Statsråden peker blant annet på befolkningsveksten og at stadig flere mennesker får økt velstand, som igjen fører til økt behov for energi.

– Vi må huske på at vi uansett skal slite hardt med å opprettholde oljeproduksjonen på 90 prosent av dagens nivå, og jeg mener det er plass til norsk oljeproduksjon innenfor togradersmålet, sier han og legger til:

– Gass er dessuten en del av løsningen fordi den erstatter kull. Det samme er økt bruk av CO2-fangst som brukes i altfor liten grad i dag.

Les også:

Nå borer Statoil Norges nordligste letebrønn

Derfor sprekker Goliat med minst 15 milliarder

Statoil truet med 54.000 ekstra arbeidstimer, og slapp Gudrun-modifikasjoner