OFFSHORE

Oljekrig i New Mexico

SÅRBART: Ørkenlandskapet i Otera Mesa skal nå åpnes for oljeboring til tross for at det er et unik og sårbart område både med hensyn til flora, fauna og grunnvannsforekomster. Her et bilde tatt etter et kraftig regnskyll som i en kort periode får ørkenen til å blomstre.
FOTO: Stephen Capra, New Mexico Wilderness Alliance
SÅRBART: Ørkenlandskapet i Otera Mesa skal nå åpnes for oljeboring til tross for at det er et unik og sårbart område både med hensyn til flora, fauna og grunnvannsforekomster. Her et bilde tatt etter et kraftig regnskyll som i en kort periode får ørkenen til å blomstre. FOTO: Stephen Capra, New Mexico Wilderness Alliance
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
28. jan. 2005 - 08:00

Både gurvernøren i New Mexico, innbyggere og miljøvernorganisasjoner raser mot president Bush og Buereau of Land Management, som tok avgjørelsen denne uka.

Otero Mesa er en del av Chihuahan-ørkenen, et unikt ørkenlandskap med spredt gress, en rekke sjeldne planter og variert dyreliv.

Motstanderne mot oljeutvinning frykter at grunnvannsforekomstene kan bli alovrlig forurenset, i tillegg til at plante- og dyrelivet i ørkenen vil bli skadd.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Under Otero Mesa finnes den største gjenværende urørte grunnvannsforekomsten i hele staten.

Guvernør Bll Richardson har kalt området ”hellig”. Richardson vil at over 2.500 kvadratkilometer av det totalt 8000 kvadratkilometer store området skal gjøres til vernet område.

Bush og BLM har derimot besluttet at kun 500 kvadratkilomter skal vernes, resten skal åpnes for oljeindustrien.

Rettsavgjørelse

Mens enhver politiker normalt vil strekke seg meget langt for å trekke arbeidsplasser til sitt område, har Richardson gjort det klinkende klart at denne beslutningen skal prøves for retten om han ikke når frem gjennom andre kanaler.

Dermed er byggestart under enhver omstendighet utsatt i flere år.

I et 47 sider langt brev fra mars 2004 skriver Richardson at en rapport fra BLM, som danner grunnlaget for boretillatelsen, er preget av selvmotsigelser og sviktende fakta.

Nathan Newcomer i New Mexico Wilderness Alliances sier til Teknisk Ukeblad at 85 prosent av befolkningen er i mot boring.

Organisasjonen er den største i Coalition for Otero Mesa, en aksjonsgruppe dannet av mer enn 300 lokale bedrifter og 21 lokale og nasjonale miljøvernorganisasjoner.

Ukjente mengder

Prøveboringer i 1998 har gjort det klart at forekomstene av oje og gass er tilstrekkelig store til at bygging av en rørledning er økonomisk forsvarlig, men ingen vet hvor store forekomstene er.

– Vi er litt oppgitt, selv om vi ikke vet hhvor mye olje som finnes her er det helt klart at det er ubetydelige mengder, sier Newcomer.

Dette blir første gang New Mexico går til rettssak mot føderale myndigheter.

Foreløpig er tillatelse gitt for 141 prøveboringer og 84 produksjonsboringer i området.

Den lokale representanten for BLM, Linda Rundell, sier til Boston Globe at det er lagt store begrensinger på hvordan området utnyttes for å hindre et edderkoppnett av veger og rørledninger.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.