OLJE OG GASS

Oljegigant dropper patentkrangel med norske gründere

Har kommet frem til minnelig løsning.

Hydrawell har utviklet teknologi for å plugge gamle oljebrønner på en raskere måte.
Hydrawell har utviklet teknologi for å plugge gamle oljebrønner på en raskere måte. Bilde: Hydrawell
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
20. mars 2015 - 12:43

Gründerne i norske Hydrawell og oljegiganten ConocoPhillips har kommet frem til en minnelig løsning i forbindelse med en strid om retten til flere oppfinnelser for å plugge gamle oljebrønner.

Hydrawell søker patent på teknologi for å stenge gamle oljebrønner, men oljegiganten ConocoPhillips mente teknologien var deres og krevde å få overført patentsøknadene.

Trekker kravet

Oljegiganten trekker nå kravet om å få Hydrawells patentsøknader samt protestene mot patentsøknadene. De vil heller ikke forfølge saken i rettsapparatet. Det kommer frem i et brev ConocoPhillips’ advokat nylig sendte til Patentstyret.

– Det er kommet til enighet om en minnelig løsning mellom ConocoPhillips og Hydrawell. Dette synes vi i Hydrawell er veldig positivt, og gleder oss å fortsette samarbeidet med ConocoPhillips, skriver daglig leder Morten Myhre i en epost til Teknisk Ukeblad.

ConocoPhillips har vært en av Hydrawells viktigste kunder, og teknologien til selskapet er blitt brukt til å plugge flere brønner på Ekofisk-feltet.

Les også: Åsnes tapte skistriden: Fischer får fortsatt selge disse skiene i Norge

Stenge gamle oljebrønner

Teknisk Ukeblad avdekket i fjor patentsaken, der beskyldningene haglet mellom de to selskapene: Brudd på konfidensialitetsvilkår, brudd på patentloven, kopiering av teknologi, uhjemlet lekking av idé til konkurrent, var blant påstandene.

Nå er de altså blitt enige.

Patentstyret ønsket ikke å ta stilling til påstandene og oppfordret oljeselskapet til å bringe saken inn for domstolen for å avklare retten til oppfinnelsen.

Bakgrunnen for teknologistriden som nå er begravet, er en ny fremgangsmåte og utstyr for å stenge gamle oljebrønner, på en måte som er langt billigere og raskere enn tradisjonelle løsninger.

Teknologien gjør at man kun trenger å gå ned i brønnen én gang i motsetning til ved konvensjonelle metoder der man må ned i brønnen flere ganger og blant annet håndtere 4000 kilo stålspon. Metoden kan spare oljeselskapene for flere hundre millioner.

Les også: Skrur fra hverandre BMW – selger kunnskapen til Kina

Må fortsatt i retten

Patentstyret fortsetter nå behandlingen av de seks patentsøknadene til Hydrawell.

Som følge av at det ikke lenger er tvist om retten til oppfinnelsen, vil søknaden tas ut av bero og søknadsbehandlingen fortsette, skriver Patentstyret i et brev til Hydrawell.

Hydrawell er fra før av saksøkt av John Fredriksen-eide Archer på grunn av strid om rettighetene til pluggeteknologien. Til høsten møtes de i retten, fremkommer det av berammingslistene til Oslo tingrett.

Les også:

Gründerne studerte hvordan ubåtvraket U864 kunne tømmmes for olje - så fikk de en helt ny idé

Oppfinnelsen gjorde gründerne en halv milliard rikere

Norsk selskap henter ut enorm energi fra tomrommet på store dyp  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.