I fjor kjøpte oljefondet seg opp i Tesla-aksjen. LO har oppfordret fondet til å bruke sin eiermakt for å legge press på selskapet i forbindelse med streiken som pågår i Sverige.
Oljefondet kommenterte spørsmålet overfor Reuters lørdag.
– Vi forventer at selskaper som vi investerer i, respekterer grunnleggende menneskerettigheter, inkludert arbeidstakerrettigheter, skriver Norges Bank Investment Management (NBIM). Det er avdelingen som forvalter Statens pensjonsfond utland – kjent som oljefondet.
Tesla har ikke kommentert uttalelsen.
Beholder eierandelene
Oljefondet gjør det samtidig klart at det ikke foreligger noen planer om å selge seg ut. I stedet vil fondet påvirke politikken over tid, skriver Reuters.
Siden 27. oktober har medlemmer i det svenske forbundet IF Metall vært i streik ved Teslas verksteder i Sverige. Årsaken er at det amerikanske selskapet nekter å inngå en tariffavtale med forbundet.
Oljefondet er Teslas sjuende største aksjonær. Det har en eierandel på 0,88 prosent, verdt 6,8 milliarder dollar, eller nesten 75 milliarder kroner.
Har gitt støtte også tidligere
Elbilens autopilot skremte Tesla-eieren – endte opp i sjøen
Også tidligere har NBIM støttet opp om Tesla-ansattes rett til å være fagorganiserte, påpeker uttalelsen.
– I 2022 støttet vi et aksjonærforslag i Tesla som ba selskapet om å innføre en politikk for å respektere retten til å organisere seg, heter det.
Styret i selskapet vendte tommelen ned for forslaget.
Musk vil ikke gi seg
Tesla, som har revolusjonert elbilmarkedet, har klart å unngå tariffavtaler for sine rundt 127.000 ansatte. Administrerende direktør Elon Musk har vært tydelig i sin motstand mot fagforeninger.
Selskapet har sagt at de svenske ansatte har like gode eller bedre vilkår enn de fagforeningen krever.
I sine forventningsdokumenter skriver NBIM selskaper de investerer i. Selskapene «bør engasjere seg med arbeidere og deres representanter, for eksempel fagforeninger» på en transparent måte når de utvikler og implementerer retningslinjer og praksis.
Forventningene bygger på internasjonale standarder utarbeidet av Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) og globale konvensjoner om menneskerettigheter.
Volkswagen under sterkt press – vurderer å stenge fabrikker i Tyskland