KARRIERE

Oljefondet legger press på Tesla for fagforeningsgodkjenning

Tesla bør respektere grunnleggende rettigheter for arbeidstakere – inkludert kollektive forhandlinger, sier oljefondet.

Oljefondet vil ikke selge seg ut av Tesla, men gir selskapet beskjed om sine forventninger når det gjelder ansattes rett til å organisere seg.
Oljefondet vil ikke selge seg ut av Tesla, men gir selskapet beskjed om sine forventninger når det gjelder ansattes rett til å organisere seg. Foto: AP
9. des. 2023 - 13:20

I fjor kjøpte oljefondet seg opp i Tesla-aksjen. LO har oppfordret fondet til å bruke sin eiermakt for å legge press på selskapet i forbindelse med streiken som pågår i Sverige.

Oljefondet kommenterte spørsmålet overfor Reuters lørdag.

– Vi forventer at selskaper som vi investerer i, respekterer grunnleggende menneskerettigheter, inkludert arbeidstakerrettigheter, skriver Norges Bank Investment Management (NBIM). Det er avdelingen som forvalter Statens pensjonsfond utland – kjent som oljefondet.

Tesla har ikke kommentert uttalelsen.

Beholder eierandelene

Oljefondet gjør det samtidig klart at det ikke foreligger noen planer om å selge seg ut. I stedet vil fondet påvirke politikken over tid, skriver Reuters.

Siden 27. oktober har medlemmer i det svenske forbundet IF Metall vært i streik ved Teslas verksteder i Sverige. Årsaken er at det amerikanske selskapet nekter å inngå en tariffavtale med forbundet.

Oljefondet er Teslas sjuende største aksjonær. Det har en eierandel på 0,88 prosent, verdt 6,8 milliarder dollar, eller nesten 75 milliarder kroner.

Har gitt støtte også tidligere

Konsernsjef i Equinor Anders Opedal under et besøk på Troll A-plattformen tidligere i år.
Les også

Equinor har inngått gigantisk gassavtale

Også tidligere har NBIM støttet opp om Tesla-ansattes rett til å være fagorganiserte, påpeker uttalelsen.

– I 2022 støttet vi et aksjonærforslag i Tesla som ba selskapet om å innføre en politikk for å respektere retten til å organisere seg, heter det.

Styret i selskapet vendte tommelen ned for forslaget.

Musk vil ikke gi seg

Tesla, som har revolusjonert elbilmarkedet, har klart å unngå tariffavtaler for sine rundt 127.000 ansatte. Administrerende direktør Elon Musk har vært tydelig i sin motstand mot fagforeninger.

Selskapet har sagt at de svenske ansatte har like gode eller bedre vilkår enn de fagforeningen krever.

I sine forventningsdokumenter skriver NBIM selskaper de investerer i. Selskapene «bør engasjere seg med arbeidere og deres representanter, for eksempel fagforeninger» på en transparent måte når de utvikler og implementerer retningslinjer og praksis.

Forventningene bygger på internasjonale standarder utarbeidet av Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) og globale konvensjoner om menneskerettigheter.

Slik så det ut i Grindavik etter vulkanutbruddene i desember. Flere hus gikk tapt.
Les også

Island bygger forsvar for en framtid med mer vulkansk aktivitet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.