OLJEFONDET

Oljefondet har passert 10.000 milliarder kroner

Oljefondets verdi har passert 10.000 milliarder kroner, 50 år og én dag etter Ekofisk-funnet som startet det norske oljeeventyret.

Torsdag var det 50 år siden oljefunnet på Ekofisk. I dag passerte oljefondet 10.000 milliarder kroner i verdi, mye takket være valutakursen.
Torsdag var det 50 år siden oljefunnet på Ekofisk. I dag passerte oljefondet 10.000 milliarder kroner i verdi, mye takket være valutakursen. Foto: Anders Waale/Norsk Oljemuseum
25. okt. 2019 - 12:03

Fredag passerte oljefondet det symbolske tallet, ifølge oljefondets egen nettside. Summen utgjør drøyt 1,8 millioner kroner per person i Norge.

Rundt halvparten av markedsverdien er avkastning på fondets investeringer, mens resten er svingninger i kronekursen.

– Da fondet ble opprettet, trodde ingen at det kom til å passere 10.000 milliarder kroner. Vi var heldige som fant olje. Avkastningen fra investeringene i globale finansmarkeder har vært så høy at det kan sammenlignes med å ha funnet olje en gang til, sier oljefondets sjef Yngve Slyngstad i en pressemelding.

Handlingsregelen

Oljefondets formål er å sikre velstanden til dagens og fremtidens generasjoner.

Handlingsregelen ble innført for å sikre en jevn bruk av oljepengene og går ut på at man over tid kan bruke like mye av oljefondet som den forventede realavkastningen av fondet. Denne er nå anslått til 3 prosent av fondets kapital.

– Målt i 2020-kroner er fondet større enn det staten har tjent på petroleumsvirksomheten de siste 50 årene. Hvordan vi som nasjon forvalter finansformuen for fremtidige generasjoner, vil få enormt stor betydning for velferden i Norge, sier Slyngstad.

Norsk oljehistorie

24. oktober 1969 fikk det norske oljeeventyret sin spede start da Philips Petroleum traff blink med sine to siste konsesjonspliktige boringer på norsk sokkel og fant Ekofisk-feltet. Norske myndigheter ble ikke orientert før lillejulaften, og det skulle gå nok et halvår før det gigantiske Ekofisk-funnet ble bekreftet i en pressemelding 2. juni 1970.

Produksjonen fra feltet tok til i 1971. I årene etter ble det gjort flere store funn. Som TU.no fortalte torsdag, har utvinningsgraden økt fra 17 prosent ved oppstarten, til over 50 prosent nå. Feltet er fortsatt i produksjon.

– Ved utgangen av 1950-årene var det få som trodde på olje- og gassrikdommer langs norskekysten. 50 år senere er næringen Norges viktigste, både når det gjelder inntekter til statskassen, investeringer og andel av total verdiskaping, skriver Oljedepartementet på sin nettside.

Maria Moræus Hanssen gikk av som toppsjef i oljeselskapet DEA i Hamburg i fjor høst. Her fra en topplederkonferanse i 2018.
Les også

Oljetopp Maria Moræus Hanssen så Norge utenfra: – Vi er ikke så flinke som vi tror

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.