ENERGI

Oljedirektoratet: Karbonfangst på Melkøya kan være realistisk i 2031

Flere partier har etterlyst svar fra regjeringen om det er realistisk med karbonfangst på Melkøya. Oljedirektoratet mener det kan la seg gjøre på sju-åtte år.

Oljedirektoratet har sett på om det er realistisk med karbonfangst og -lagring ved Equinors anlegg på Melkøya utenfor Hammerfest.
Oljedirektoratet har sett på om det er realistisk med karbonfangst og -lagring ved Equinors anlegg på Melkøya utenfor Hammerfest. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
15. aug. 2023 - 07:23

Nylig kunngjorde statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) at regjeringen går inn for elektrifisering av Equinors gasskraftanlegg på Melkøya med strøm fra land.

Equinor har tidligere ment at det blir for dyrt med karbonfangst og -lagring (CCS), men dette er møtt med en rekke kritiske spørsmål om tallgrunnlaget. Et flertall på Stortinget ba derfor i vår regjeringen om å gjøre en egen vurdering.

Oljedirektoratet ble derfor bedt om å gjøre en tilleggsvurdering av om det ville være en realistisk løsning. De har konkludert med at det muligens kan realiseres fangst og lagring i 2031-2032, skriver E24. Vurderingen er datert 12. mai i år, ti dager etter at direktoratet fikk oppdraget.

Direktoratet har lagt vekt på å undersøke om fangst og lagring av CO2 kan realiseres innen 2029 og dermed være et alternativ til drift med kraft fra land. Det er også vurdert om det kan gjennomføres uten at fremtidig gassproduksjon blir redusert.

Oljedirektoratet finner at det er lite realistisk å realisere fangst og lagring av CO2 ved anlegget innen 2029, men muligens i 2031/32. De mener videre at en CCS-løsning vil gi noe redusert fremtidig gassproduksjon.

Mottaksterminalen for CO2-lageret til Northern Lights er 98 prosent ferdig. Det samme er offshoredelen av lageret. Til høyre i bildet står tankene som skal lagre CO2 før den sendes ut offshore.
Les også

Northern Lights: Har fullført 98 prosent av det første norske CO2-lageret

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.