ENERGI

Olje- og gassfunn nær Goliat-feltet i Barentshavet

Vår Energi håper å knytte funnet til Goliat-feltet. 

Scarabeo 8 boret brønnen i nærheten av Goliat-feltet, hvor det ble gjort et lite olje- og gassfunn.
Scarabeo 8 boret brønnen i nærheten av Goliat-feltet, hvor det ble gjort et lite olje- og gassfunn. Illustrasjonsfoto: Eni
13. okt. 2021 - 10:24

Det er gjort funn av olje og gass i letebrønnen Rødhette i Goliat-området i Barentshavet, bekrefter Vår Energi. Funnet er også bekreftet av Oljedirektoratet. 

Foreløpige anslag viser volumer på mellom ni og tolv millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter. Rettighetshaverne vil vurdere funnet sammen med andre prospekter i nærheten, og ser på en mulig utbygging knyttet opp til Goliat-feltet.

Administrerende direktør Torger Rød i Vår Energi sier at funnet er viktig for området.

– Våre letefolk fortsetter en vellykket 2021-kampanje. Vi vil nå evaluere funnet, samt modne fram andre mål i lisensen og området rundt, med tanke på å tilføre nye ressurser og en fremtidig tilknytning til Goliat, sier han i meldingen. 

Letebrønnen ligger om lag 30 kilometer nord for Goliat-feltet og fem kilometer sør for Tornerose-funnet.

Redningshelikopteret var tilknyttet Oseberg-feltet i Nordsjøen der Equinor er operatør.
Les også

Ber om å redusere produksjonen: : – Må sørge for minst mulig risiko

Tre funn i Barentshavet

Det er det ellevte funnet på norsk sokkel i år, ikke medregnet avgrensingsbrønner, og det tredje i Barentshavet. To av dem, inkludert dette funnet, ligger nær nok annen infrastruktur til at de vil bli vurdert bygget ut. 

Det samme gjelder for Isflak-brønnen, som inneholder opp mot 50 millioner fat olje, og som vurderes knyttet opp mot Johan Castberg-feltet. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Få funn

Det har vært få letebrønner og enda færre funn helt nord på sokkelen de siste årene. I 2019 ble det boret 5 letebrønner i Barentshavet. Av dem endte kun én med funn, Sputnik-brønnen, som ligger like ved Wisting-feltet, og dermed vurderes opp mot dette. I 2020 ble det boret fem letebrønner nord på norsk sokkel, alle var tørre. 

Under kan du se en oversikt over alle letebrønner i Barentshavet, fra området ble åpnet for 40 år siden og frem til i dag.

Foreløpig har det kun ført til to produserende felt, gassfeltet Snøhvit – som per i dag ikke produserer på grunn av brannen på Hammerfest LNG i fjor – og oljefeltet Goliat, I tillegg kommer ett felt under utbygging, Johan Castberg. 

Johan Castberg har, i likhet med de to andre feltene i Barentshavet, støtt på en del problemer i utbyggingsfasen, og tirsdag ble det klart at prosjektet sprekker med nye 5 milliarder kroner

– Gjennom denne overtakelsen vil Equinor styrke vår posisjon i Halten-området, i tråd med vår strategi om å optimalisere vår portefølje på norsk sokkel, sier konserndirektør Kjetil Hove.
Les også

Equinor vil overta Shells eierandel i stort gassfelt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.