OLJE OG GASS

Nytt oljeprosjekt utsettes - vil kutte like mye som Castberg

Tyskere vil kutte kostnadene med 40 prosent.

Transocean Arctic boret avgrensningsbrønner på Skarfjell-funnet.
Transocean Arctic boret avgrensningsbrønner på Skarfjell-funnet. Bilde: Wikimedia Commons
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
27. jan. 2016 - 13:43

Det tyske oljeselskapet Wintershall, og deres norske selskap Wintershall Norge kommer til å utsette konseptvalget for Skarfjell-utbyggingen fra første kvartal 2016 til tredje eller fjerde kvartal.

Samtidig mener selskapet at de kan få kuttet kostnadene med 40 prosent. Det melder nettstedet Offshore Engineer i dag.

Denne nyheten kommer kort tid etter at Statoil uttalte at de forventer å kunne kutte kostnadene på Johan Castberg med svimlende 40-50 milliarder kroner, altså mellom 40 og 50 prosent.

2021 eller 2022

Ifølge Offshore Engineer vil dette bety at produksjonen kan starte i 2021 dersom selskapet går for en tiebackløsning til Gjøa-plattformen, eventuelt i 2022 dersom man velger en flytende produksjons- og lagringsenhet (FPSO).

Wintershall har ikke ønsket å kommentere informasjonen om kutt på opptil 40 prosent, men bekrefter at konseptvalg skal tas i løpet av andre halvår i år.

Skarfjell ble funnet våren 2012, og ble først antatt å være på mellom 60 og 120 millioner fat olje. Teknisk Ukeblad skrev i 2014 at dette estimatet har blitt betydelig høyere.

– De foreløpige ressursanslagene er nå mellom 120 og 230 millioner fat oljeekvivalenter, og omfatter 10–23 millioner Sm3 olje og kondensat og 8–15 milliarder Sm3 gass, het det den gang.

Dette er Skarfjell

Olje- og gassfunnet Skarfjell ligger i den nordøstlige delen av Nordsjøen. Øvre jura reservoar er av sandstein av god kvalitet, som inneholder lett olje med en betydelig oljekolonne, ifølge nettsidene til Wintershall Norge.

Skarfjell-funnet ligger i lisensene 418 og 378 omtrent 17 km sørvest for Gjøa-feltet. Hoveddelen av feltet er lokalisert i produksjonslisens PL418, mens den sørlige tuppen av feltet går over i PL378.

– Sammen med lisenspartnerne er det inngått en samarbeidsavtale om fordeling av kostnader i planleggingsperioden mellom PL418 og PL378. Partnerne undersøker nå den beste utbyggingsløsningen for feltet, heter det på Wintershalls nettside.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.