OLJE OG GASS

Nytt boresystem gir mindre risiko for utblåsning

Sikrere og raskere boring med nytt boresystem.

Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
17. aug. 2012 - 14:55

tu.no presenterer teknologien til ni av de heteste kandidatene til ONS innovasjonspris 2012.

Følgende kandidater er presentert så langt:

Welltech: Rørkutter kan bli årets oppfinnelse

MD Group: Gjør det enklere å samle oljesøl

FMC Technologies: Reduserer slitasjeskader under vann

Reduserer risikoen

Gründerne i norske Ocean Riser Systems AS (ORS) mener systemet er banebrytende for boring og komplettering av havbunnsbrønner.

Teknologiselskapet er nominert til ONS innovasjonspris for deres system for trykkstyrt boring - Low Riser Return System (LRRS).

Systemet består blant annet av en 400 kW spesialtilpasset undervannspumpe for å regulere trykket i brønnen. Pumpehastigheten og dermed også brønntrykket, er styrt av et kontrollsystem som selskapet har utviklet.

Ved å bruke dette systemet reduseres responstiden for å justere trykkprofilen og regulere trykket i brønnen, sammenliknet med konvensjonelle boremetoder.

Systemet gjør at såkalt brønnspark kan oppdages langt raskere enn i dag. Dette fører til at risikoen for utblåsning reduseres kraftig.

Les om problemene med Samme problembrønn som i desember .

Dypvannsteknologi

Boresystemet kan brukes på havbunnsbrønner fra middels til store dyp, for å sikre en bedre tilpassing til borevinduet mellom poretrykk og fraktureringstrykk enn gjennom konvensjonell boring.

Teknologien er ifølge selskapet godt egnet både til lete- og utviklingsprosjekter på dypt vann, samt spesielt tilpasset boring i felt med komplekse trykkforhold.

tu.no har tidligere skrevet om selskapets utvikling av Pumper opp sikkerheten .

Økt utvinningsfaktor

Trykkreguleringsteknologien til ORS gjør det mulig å bore brønner langt raskere og sikrere, samt at den gir brønner av bedre kvalitet, ifølge selskapet. Det er også mulig å bore lenger for hvert skifte av foringsrør i borehullet.

– Tid er penger, hvilket betyr store kostnadsbesparelser for selskapene og spesielt staten, sier Børre Fossli, en av gründerne bak selskapet.

– Men kostnadsreduksjoner er kanskje ikke den viktigste driveren for teknologien. Teknologien gjør at brønner som i dag ikke blir boret grunnet komplekse trykkforhold, nå kan bores sikrere og raskere. Dette vil kunne øke utvinningsfaktoren på dagens havbunnsopererte felt på norsk sokkel, forteller Fossli.

Brønner er den viktigste driveren for økt utvinning og siden mer enn halvparten av gjenværende ressurser på norsk sokkel ligger i slike felt med komplekse trykkforhold, er gevinstpotensialet stort, ifølge Fossli.

Skal testes i 2013

Teknologien og metoden til ORS er patentert i mange land. Selskapet arbeider for å pilotere teknologien på et havbunnsoperert felt på norsk sokkel i løpet av andre halvdel av 2013.

– Systemet og teknologien er med på å løse et grunnleggende problem som industrien har slitt med helt siden boring startet fra flytende rigger og vil derfor kunne påvirke hele verdikjeden. I dag står brønnkostnadene for mellom 40-60 prosent av det totale budsjett (CAPEX), i feltutbygginger med havbunnsbrønner. Denne teknologien har et meget stort potensial, mener Fossli.

Norske Ocean Riser Systems har arbeidet med teknologien over ti år. Selskapet har 17 ingeniører, hvor alle har master eller PhD-grad.

Les også:

Lange brønner skal øke utvinningsgraden  

– Kan bore tre mil horisontalt  

Ny boreteknologi: <br/> Kan bli årets oljeoppfinnelse

Ingen finner mer olje og gass enn Norge  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.