INDUSTRI

Nye kampfly kan bli 14 milliarder kroner dyrere

Kan gå på valutasmell.

Joint Strike Fighter, JSF, F-35, Lockheed Martin.
Joint Strike Fighter, JSF, F-35, Lockheed Martin. Bilde: Lockheed Martin
NTB NTB NTB
30. mars 2015 - 08:06

Dagens dollarkurs gjør de nye kampflyene 14 milliarder kroner dyrere. Forsvarsdepartementet vil ikke justere prisoverslaget.

Norge skal kjøpe 52 kampfly til en pris av 68 milliarder kroner. Prisen er beregnet ut fra en dollarkurs på 6,47 kroner. Men dersom dollaren stabiliserer seg på dagens nivå, må Norge ut med hele 82 milliarder kroner.

Prisøkningen på 14 milliarder kroner er 20 prosent over det Stortinget har sagt ja til å bruke på de høyteknologiske kampflyene.

Les også: Her får F-35 smake på norske forhold

Vil ikke ut med

Forsvarsdepartementet ser imidlertid ingen grunn til å informere om den mulige dollarsmellen.

Beregningen har NTB derfor fått utført ved hjelp av seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets. Den er gjort med utgangspunktet i en dollarkurs på 7,8 kroner, som var nivået i midten av forrige uke.

Seniorrådgiver Endre Lunde i Forsvarsdepartementet sier til NTB at økonomene i kampflyprogrammet fortløpende følger med på hvordan endret dollarkurs kan påvirke kjøpesummen.

– Men dette er ikke tall vi vil gå ut med, da det ikke gir noe godt bilde av hva som er den mest sannsynlige kostnaden, sier han.

Les også: Robotiserte krigs-baller kan bli USAs nye angrepsvåpen

Forvirrende

Begrunnelsen er at dollarkursen svinger. Før kampflyvedtaket i Stortinget var det historiske variasjoner fra 5 kroner til over 9 kroner per dollar, og estimatet på 6,47 lå godt over det som da var dagskursen på dollar, opplyser Forsvarsdepartementet.

– Det ville blitt fryktelig forvirrende både for Stortinget og for folk flest dersom vi skulle si at «nå blir det billigere» for deretter å si at «nei nå blir det dyrere igjen», skriver Lunde i en epost.

Han understreker at selv om dollarkursen i en periode skulle ligge over Forsvarsdepartementets anslag, betyr ikke det at totalkostnaden for nye kampfly nødvendigvis vil gå opp.

Les også: Sikorsky starter opp det «revolusjonerende» helikopteret

SSB advarer

Statistisk sentralbyrå (SSB) finner imidlertid grunn til å advare. I årets første utgave av Økonomiske analyser – et omfattende dokument som SSB publiserer fire ganger i året – heter det følgende om kampflykjøpet:

«Til sammen er investeringskostnadene anslått til om lag 68 milliarder kroner (i 2015 priser) for 52 kampfly. Kostnadsanslaget er imidlertid beregnet med en langt svakere dollarkurs enn det som nå synes å kunne bli tilfellet. Usikkerheten omkring valutakursutviklingen er stor, og investeringskostnadene kan komme til å bli klart større enn opprinnelig antatt.»

– Dette vil svinge. Vi holder fokus på det store bildet. Blir det en langvarig dreining må vi selvsagt informere Stortinget, men vi er ikke der enda, fastholder Lunde.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Les også:  – Nye jagerfly 12 milliarder dyrere

Prisen endres

Da lederne for kampflyprogrammet var samlet i Oslo i fjor høst, uttalte toppsjefen, den amerikanske generalløytnanten Christopher Bogdan, at stykkprisen går ned for hvert fly som produseres.

Dette er imidlertid en faktor som allerede er lagt inn i det norske kostnadsoverslaget, opplyser Forsvarsdepartementet på sine nettsider.

Forsvarets kostnadsestimat var i 2013 på 62,6 milliarder kroner. Økningen til dagens 68 milliarder kroner forklares med årlig inflasjonsjustering. I tillegg ble det i fjor lagt inn en økning på 2,2 milliarder kroner fordi utviklingen av det norske kampflyvåpenet Joint Strike Missile (JSM) blir dyrere enn tidligere antatt.

Les også:

Slik skal den amerikanske presidenten fly i framtiden

Her nødlander flyet med fallskjerm

Denne panserbilen er resultatet av hva Forsvaret lærte i Afghanistan  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.